Index Vakbarát Hírportál

140 milliárdos azonnali ingyenpénzprogramot hirdettek Vargáék

2020. június 9., kedd 09:19

Azonnal induló, 137 milliárdos hitelprogramot jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter a kis- és középvállalkozásoknak, kivéve a közép-magyarországiaknak, írja az MTI. Nullaszázalékos kamattal igényelhetik az érintett kisvállalkozások lényegégben bármire, pontosabban 

a program keretösszegének 50 százaléka beruházási célra, 50 százaléka pedig a likviditás és működés finanszírozására fordítható.

A felvehető legmagasabb összeg beruházási cél esetén 150 millió forint, forgóeszköz- és likviditásfinanszírozás esetén pedig a duplája, 300 millió lehet. A program Varga elmondása szerint június 9-től „lép életbe”, a hitel június 12-től igényelhető az MFB Pontok hálózatában.

A hitelprogram pontos neve „Mikro- és Kisvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogram”. Bármilyen cég jelentkezhet, aminek – a középső régió kivételével – Magyarországon van a telephelye vagy a székhelye, illetve a mérete legfeljebb középvállalkozásnak számít.

Ha van cége, szinte biztosan jogosult

A magyar cégek elsöprő többsége jogosult lesz ezekre a százmilliókra. A középvállalkozás kategóriájából akkor lóg ki felfelé egy cég, ha 250 főnél több embert alkalmaz, 17 milliárd forintnál (50 millió eurónál) nagyobb az árbevétele, vagy 14,8 milliárd forintnál (43 millió eurónál) nagyobb a mérlegfőösszege.

10 százalék saját forrás kell a nullaszázalékos hitelhez, és 25 millió forintig a most induló vállalatok is megkaphatják, feltéve, hogy nem a kizárt régióban indulnak.

Rovatok