Index Vakbarát Hírportál

Bezzeg Bécs: egyensúlyban a város költségvetése, és még tartalékolni is tudtak

2020. június 11., csütörtök 18:34

A vártnál egy évvel korábban, 2019-re sikerült elérni a költségvetési célokat Bécsben: nem keletkezett újabb adósság, a korábbi adósságok nagyobb részét visszafizették, és 758 millió eurós (260 milliárd forint) tartalékot is sikerült képezni - derült ki Bécs Külképviseleti Irodájának közleményéből.

Idénre tervezték a nagyszabású költségvetési célok megvalósulását, de már 2019-ben sikeresen elérték ezeket a szomszédos fővárosban. Bécs adósságai nagy részét törlesztette úgy, hogy mellette a beruházások és befektetések magas száma nem csökkent.

Peter Hanke, Bécs pénzügyekért, gazdaságért, digitalizációért és nemzetközi ügyekért felelős városi tanácsnoka szerint a költségvetési egyensúlyhoz egy gazdaságilag sikeres év és szigorú költségvetési fegyelem kellett. A tartalékok felhalmozásával a szociáldemokrata városvezetés többek között a jelenlegihez hasonló vészterhes időkben szeretett volna megfelelően gondoskodni a polgárokról.

A bécsi gazdaság sikeres évet zárt 2019-ben. Rekordszámú külföldi cég települt a városba, 4,7 százalékkal visszaesett a munkanélküliségi ráta, ezzel egyidejűleg pedig 15.587 új munkahely keletkezett. A városi beruházások összege meghaladta a kétmilliárd eurót. 2019-ben Bécs bevételei és kiadásai egyaránt 14,2 milliárd eurót tettek ki.

A kiadásokat teljes mértékben a bécsi büdzséből finanszírozták, ráadásul még a városi adósságot is sikerült 9,2 millió euróval csökkenteni, ami így év végére 6,7 milliárd euró lett. Ez Bécs GDP-jének 6,6 százaléka.

A legnagyobb bevételi forrást, 6,5 milliárd eurót, a szövetségi kormánynak befizetett adókból Bécsnek járó rész teszi ki. Ez a város összes bevételének majdnem a fele.

A közvetlenül a városnak fizetett adók 1,8 milliárd eurót hoztak Bécsnek, ezek közül is a legtöbbet a kommunális adó, mely egyedül 884,9 millió euró bevételt jelentett 2019-ben.

A költségvetési fegyelem mellett a város természetesen ugyanúgy magas színvonalú szolgáltatásokat kívánt nyújtani, mint korábban. 1,7 milliárd eurót költött képzésre, 2,3 milliárd eurót egészségügyre, 2 milliárd eurót szociális ügyekre, és 864,3 millió eurót gyermekfelügyeletre, például bölcsődékben, óvodákban. A befektetésekre fordított összeg összesen 1,3 milliárd euró volt, míg a közvetlenül a gazdaság élénkítését szolgáló kiadások értéke 4,7 milliárd eurót tett ki.

Rovatok