Index Vakbarát Hírportál

Zsiday: Bennragadhatunk a 20. században

2020. június 12., péntek 19:00 | aznap frissítve

A magyar gazdaságban megtört a lendület, és ezt nehéz lesz újra beindítani, nagyon komoly versenyképességi és államszervezeti változásokra, és a független demokratikus intézményrendszer visszaépítésére lenne szükség, hogy hosszú távon ne szakadjunk le – egyebek mellett erről beszélt a Portfoliónak adott interjúban Zsiday Viktor.

A befektetési szakember úgy látja, a járvány visszaszorulóban van, folyamatosan nyitnak újra a gazdaságok, de szerinte szinte védekezés nélkül térünk vissza a korábbi életünkhöz, „azt remélve, hogy majd valami csoda folytán ez nem okozza ismét a vírus gyors terjedését.” Számára ez meglepő, komoly baj is lehet ebből – mondta.

A második hullámmal kapcsolatban majdnem biztos abban, hogy a gazdaságot ilyen mélyen érintő korlátozás nem lesz, mert az „elfogadhatatlan károkat okozna, inkább ismét a pár hétig tartó digitális oktatás, a kötelező maszkviselés, a tömegrendezvények tiltása jöhet, ami vagy elég lesz, vagy nem.”

Attól tart, hogy a vírus visszatérésével elillan a bizalom, mindenki óvatosabb lesz, emiatt a lakossági fogyasztás ismét visszaesik, a megtakarítási ráta pedig megugrik, és a most kinéző V alakú fellendülésből inkább W alakú lesz. „A második félévben gazdasági lecsorgást, szenvedést várok, de nem sokkszerű helyzetet, hanem mocsarat, dagonyát” – mondta.

Hatékonyság helyett biztonság

Szerinte a távmunkában tartós változások lesznek. Ez irodapiaci visszaeséssel, és a zöldövezeti lakások, illetve a raktárbázisok piacának erősödésével járhat. Továbbá a járvány miatt a hatékonyság felől a biztonság irányába tolódhat minden, ami csökkenő profittal és magasabb inflációval járhat.

A hatékonyság helyett a biztonság lesz a fő jelszó minden cégnél és országnál, ami erősen a globalizáció ellen hat. Leegyszerűsítve: nem biztos, hogy az lesz a fontos, hogy az utolsó centet is kifacsarjuk a beszállítói láncból, hanem az, hogy tuti megérkezzen az alkatrész. Ez rövidebb láncokat, nagyobb raktárkészleteket és hosszabb távon kisebb profitot és nagyobb inflációt jelent

– mondta Zsiday, aki tart attól, hogy megtört a gazdaság lendülete, amit nehéz lesz újra beindítani, úgy fogalmazott:

Nagyon komoly versenyképességi és államszervezeti változásokra, és a független demokratikus intézményrendszer visszaépítésére lenne szükség, hogy hosszú távon ne szakadjunk le – de erre sok esélyt nem látok. Úgyhogy majd gondolom naponta tízszer elmondjuk, hogy a világon mindenben a legjobbak vagyunk, miközben próbáljuk stimulálgatni a lakossági/vállalati hitelezést, gyengítgetni a forintot, és megpróbálni beszippantani minél több EU-s pénzt. Ebből lehet útépítés, sőt a beszállítói láncokban is bent maradunk, de nem lesz AI, biotech meg űrtechnológia. Bennragadhatunk a huszadik században. Magyarországon véget ért a hét bő esztendő.

A befektetési szakértő úgy véli, a visszaállás lassú lesz, Magyarországon is megtört a reálbér-növekedés, a gyorsan bővülő fogyasztás trendje. 2-3 év mire visszaállunk a 2019-es szintekre. Az alapjövedelemben, amit Spanyolországban bevezettek, egyáltalán nem hisz: 

Én nem hiszek ebben. Azt látom, hogy az embereknek dolgozniuk kell valamit, különben bekattannak, haszontalanoknak érzik magukat, lézengők lesznek. Ebből a szempontból a munkaalapú társadalomban hiszek: mindenkinek szüksége van arra, hogy valamit tevékenykedjen, alkosson, dolgozzon.

A közeljövőben árcsökkenés lesz, hosszabb távon azonban magasabb inflációra számít: „a következő évtizedben egyre komolyabb lehet az infláció, ahogy egyre bátrabban nyúlnak probléma esetén ehhez a megoldáshoz. A pénznyomtatás kellemes drog, és egy ideig nagyon jól fogjuk érezni tőle magunkat."

Rovatok