Index Vakbarát Hírportál

Óriási ingatlanüzletet zárt le az MNB alapítványának cége

2020. június 23., kedd 19:02 | aznap frissítve

A közép-európai régió legnagyobb idei ingatlanüzlete zárult le, amikor az MNB Alapítvány vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. érdekeltsége megvásárolta a Globe Trade Centre (GTC) S.A. többségi tulajdonrészét –  írja az MTI.

Ahogy korábban az Index is megírta, az Optima által kezelt alap még áprilisban írt alá feltételes részvényeladási szerződést a GTC 61,49 százalékos tulajdonrészének megszerzéséről.

Mostanra az érintett országok versenyhatóságai jóváhagyták a tranzakciót, és ennek nyomán megtörtént a tranzakció pénzügyi zárása. 

A magyar alap a GTC többségi részvénycsomagját a 85 milliárd dolláros vagyont kezelő Lone Star Funds amerikai befektetési alaptól vásárolta meg.

A GTC a térség ingatlanpiacának meghatározó szereplője, 6 országban 41 irodaháza és 5 kiskereskedelmi létesítménye van, továbbá számos fejlesztési területe.

A Lengyelországban 1994-ben alapított GTC a varsói és a johannesburgi tőzsdére is be van vezetve, Magyarországon, Lengyelországban, Szerbiában és Bulgáriában 748 ezer négyzetméternyi bérbe adható alapterületű, átlagosan 95 százalékos kihasználtságú ingatlan van Magyarországon és azon kívül a régió több országában a tulajdonában. 

A GTC Magyarország közel 100 ezer négyzetméternyi irodaterületet ad bérbe, világcégek tartoznak az ügyfelei közé, olyan nagy budapesti irodaházak vannak a portfóliójában, mint a Duna Tower, a Center Point, a Spiral vagy a GTC Metro. A Magyarországon 2000 óta jelen lévő GTC további fejlesztési területeket birtokol Budapesten, ezek egyikén már folyik a GTC Pillar irodaház építése.

Az Optima által kezelt vagyont az  MNB alapítványai anno a jegybanktól kapták, akkoriban komoly vita is volt arról, hogy ez az átadás után is közpénznek számít-e. Az MNB és a Fidesz értelmezése szerint nem volt az, ezért az alapítványok egy ideig nem is voltak hajlandóak kiadni a szerződéseiket, egészen addig, amíg erre a Kúria és az Alkotmánybíróság nem kötelezte az alapítványokat. 

Az MNB nem sokkal az Optima nagy ingatlanpiaci üzlete előtt, április másodikán jelentette be, hogy 250 milliárd forintot, vagyis az ingatlanbiznisznél egy kicsit nagyobb összeget osztalékként befizet a költségvetésbe, hogy ezzel járuljon hozzá a kormány válságkezelő intézkedéseihez, kedden pedig  újabb lépéseket jelentett be.  

Rovatok