Index Vakbarát Hírportál

Százmillió forintot szagolt ki Cappy, a NAV pénzkereső vizslája

2020. június 25., csütörtök 09:42 | aznap frissítve

Milliárdos kárt okozott a költségvetésnek az a másfél ezer biztonsági őrt és takarítót foglalkoztató cégláncolat, amit két budapesti férfi irányított, írja közleményében a NAV. Egyiküket 2011 óta körözték csalás miatt, másikuk ellen vesztegetés miatt folyik eljárás a bíróságon. Az adóhivatal munkatársai napokban ütöttek rajta az immár költségvetési csalással is gyanúsított bűnszövetségen.

A két férfi cégei őrzésbiztonsági és takarítási munkákat vállaltak. A fővállalkozó a „teljesítésbe” valós gazdasági tevékenységet nem végző, fiktív számlák kibocsátására létrehozott alvállalkozókat vont be, így kerülték el az áfafizetést.

Összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A 2011 óta csalásért körözött, szökésben lévő férfi feladata volt az alvállalkozók strómanjainak felhajtása, a kapcsolattartás az üzleti partnerekkel, valamint a társaságok számláira érkező utalások felvétele. Több álneve is volt, gépkocsit nem használt, tömegközlekedéssel vagy gyalog járt, tartva a rendőri ellenőrzésektől.

A rajtaütés napján is egy megállóban várakozott, amikor a NAV nyomozói – feltartóztatva az érkező villamost – bilincsben elvitték.

Másfél éve volt hátra az elévülésig, így azonban börtönbe kell vonulnia. A bűnszövetség tagjai fényűző körülmények között éltek, a nyomozók a luxusingatlanok 

mellett százmillió forint készpénzt és több tízmillió forintos karórákat is foglaltak az akcióban. 

A készpénz felkutatásában eredményesen dolgozott Cappy, a pénzkereső kutya, aki hamar kiszagolta a rejtekhelyeket.

A gyanúsítottakkal szemben bűnszövetségben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik a nyomozás. A vesztegetés miatt is vádolt fővállalkozó letartóztatásba, szökésben lévő társa – megkezdve négyéves büntetését – börtönbe került.

Rovatok