Index Vakbarát Hírportál

Az év első négy hónapjában 258 ezer forint volt a nettó átlagkereset

2020. június 30., kedd 09:25 | aznap frissítve

Idén áprilisban a bruttó átlagkereset 400 200 forint volt, 7,8%-kal magasabb, mint egy évvel korábban - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójából.

A koronavírus okozta járvány gazdasági következményeivel összefüggésben a keresetek növekedési üteme lassult, az előző év azonos időszakában mért 9%-os növekedéshez képest.

2020. január–áprilisban a bruttó átlagkereset 388 000, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 258 000 forint volt, mindkettő 8,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2020. áprilisban:

2020. január–április:

Átlag ≠ medián

Fontos, hogy ezek az adatok az átlagbérre vonatkoznak, nem a mediánra. Ez többek közt azt is jelenti, hogy ahol nagyobb a fizetések közötti egyenlőtlenség, ott lehet, hogy alig fog valaki a megadott átlagbér közelében keresni, csak az viszi fel az átlagot, hogy néhányan sokat keresnek, többek pedig igen keveset.

A mediánjövedelem annak a bérét jelenti, aki száz emberből épp közepes szinten keres. Vagyis ha behívnak egy szobába száz embert, és a keresetük alapján sorba állítják őket, a középen állótól balra mindenki kevesebbet, jobbra pedig mindenki többet keres. A mediánjövedelem jobban tükrözi az országban bérből és fizetésből élők valódi kereseti viszonyait, mint az átlagbér. Minél nagyobb az olló az átlagbér és a mediánbér között, annál igazságtalanabb egy országban a bérstruktúra. A KSH csak ritkán közli a mediánbért.

És nem elhanyagolható az sem, hogy hatalmas különbségek vannak az ország különböző térségei között. Nemrég megírtuk, hogy a fővárosban majdnem kétszer annyi az átlagbér, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Rovatok