Index Vakbarát Hírportál

Most az NMHH büntette meg az RTL-t

2020. július 1., szerda 18:32 | aznap frissítve

1,1 millió forint bírságot kapott az RTL Klub szolgáltatója szabálytalan reklámozás miatt, írja az NMHH közleményére hivatkozva az MTI.

A leírásuk szerint az Édesítő magazin egy tavaly decemberi adásával volt gond. A műsort támogató takarítócég szolgáltatásainak igénybevételére ösztönözték a nézőket azok részletes bemutatásával, ami a csatornánál korábban már többször előfordult. A műsorszámban kiemelték a támogató cég által nyújtott szolgáltatásokat és pozitív tulajdonságaikat. Az NMHH felszólította még a csatornát, hogy ne csináljon ilyet többet.

Bírságos hete volt a csatornának, tegnap ugyanis jóval komolyabb, 20 milliós bírságot kaptak a GVH-tól. Az jóval bonyolultabb sztori: az RTL még 2015-ben meg akarta venni a többek közt a 24.hu-t is kiadó Centrál Digitális Média Kft.-t.

Ezt viszont a Médiatanács nem engedte meg, mivel ezzel szerintük túl nagy lenne a koncentráció, sérülne a sokszínű tájékozódás lehetősége, ezért a tranzakciót a GVH megtiltotta. A döntés kúriai felülvizsgálatának eredményeként a versenyhivatalnak 2020 márciusában új eljárást kellett indítania az ügyben.

Az új vizsgálat során a GVH felhívta az M-RTL-t, hogy mutassa be az aktuális piaci adatokat és a tranzakció jelen körülmények közötti kereteit. A mostani bírság egyebek mellett a piaci adatok miatt érkezett, a GVH szerint az RTL szolgáltatója nem akarta nekik odaadni ezeket az adatokat. Itt olvashat még a GVH álláspontja szerinti helyzetről, az RTL pedig perre megy a GVH ellen emiatt a bírság miatt.

Rovatok