Index Vakbarát Hírportál

A nagy tanácsadó cégeknek le kell választaniuk az auditálást az Egyesült Királyságban

2020. július 6., hétfő 13:48

Az ún. big four auditáló cégeknek teljesen külön kell választaniuk az auditálási tevékenységét a többitől, írja a Guardian. A KPMG-nek, a PwC-nek, Deloitte-nak és az EY-nak 2024 nyaráig kell leválasztania magáról ezt tevékenységet. 

A kemény lépésre a közelmúlt látványos botrányai miatt volt szükség, Angliában az építőipari Carillion, a Thomas Cook utazási iroda és a BHS kiskereskedelmi lánc is fajsúlyos csalások gyanúja közepette csődölt be. 

Önmagában az mindenképp a szektor szabályozási reformjáért kiáltott, hogy ennyire váratlanul és gyorsan omolhattak össze óriási brit vállalatok, miközben az auditáló cégeik lényegében simán megúszták. 

Egyebek közt az ösztönzőkkel lehet ilyenkor baj. Az auditálók ugyanis engedékenyebbek lehetnek olyan vállalatokkal, amelyek egy sereg más szolgáltatást vásárolnak a cég más tanácsadóitól.   

Év elején a Unite szakszervezet kért könyvelési és auditálási reformot, mivel „sokkolta őket”, hogy két évvel a Carillion csődje után a kormány pontosan semmit nem akar kezdeni a helyzettel, hagynák ezt a „féktelen rablókapitalizmust”. Gail Cartmail szakszervezeti vezető még azt is kiemelte, hogy a kormánynak sok barátja ül a nagy könyvelő, tanácsadó cégeknél.

Tavaly év végén Sir Donald Brydon, a londoni tőzsde volt elnöke készített jelentést a kormánynak brit könyvelési-auditálási gyakorlatról, és ő is azt állapította meg, hogy „sürgős reformra” van szükségük az országban, ebben többek közt ő is az audit teljes leválasztását javasolta.

Rovatok