Index Vakbarát Hírportál

Mészáros kontra Bayer: izgalmas csata várható a CIG irányításáért

2020. július 14., kedd 16:12

Augusztus 14-én rendkívüli közgyűlést tart a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Ennek összehívását a Mészáros-csoport tőzsdei vállalata, az Opus Global Nyrt. kérte. A tulajdonosi fórum célja, a Bayer József médiavállalkozóhoz köthető menedzsmenttagok lecserélése. Mészáros Lőrincék alapvetően nyerésre állnak, de alighanem most is zajlik a korteshadjárat, vagyis a körülbelül 50 százaléknyi kisebb-nagyobb magánbefektető meggyőzése.

Megjelent a hirdetmény, augusztus 14-én tart rendkívüli közgyűlést a CIG Pannónia Életbiztosító, amely cégnek a tavalyi éves riportja nem éppen egy vidám győzelmi jelentés. A társaság legújabbkori életét leginkább meghatározó vezető, Bayer József médiavállalkozó, aki a biztosítóban fb-elnök, viszont abból az aktívabb fajta, maga is azzal kezdi évértékelését:

rövid történetének legnehezebb évét zárja a CIG-csoport.”

Az olasz meló

A korábbi pozitív eredményt hozó évek után veszteségesbe fordult tevékenység már önmagában is indokolttá tenné, hogy a részvényesek változást követeljenek, ám ennél a cégnél minden egy kicsit bonyolultabb annál, mint amit pusztán az üzleti számok indokolnak.

A legnagyobb probléma egy az olasz szerencsejátékpiaccal kapcsolatos eseménysorozat, amelynek ugyan ma még pontosan nem mérhető fel a végső egyenlege, de az biztos, hogy valami egészen gigantikus, az egymilliárd forintot is meghaladó veszteséget jelentett a cégnek, az MNB éppen ezért nemrég 500 millió forintos tőkepótlást rendelt el,

Lesz-e királyi biztosító?

De azért ez az olasz ügy már egyáltalán nem egy friss információ, vélhetően az Opus sem most ismerte fel, hogy itt hibák történtek.

A CIG története régóta leginkább arról szól, hogy lehet-e ez az egykoron magyar üzletemberek sokasága által alapított életbiztosító amolyan nemzeti bajnok. Vagyis a sok, javarészt külföldi háttérrel működő nagy hazai biztosító (Allianz, Generali, Groupama, Aegon) mellett felnőhet-e egy olyan szereplő, amely kimondva-kimondatlanul, de az állam kitüntetett bizalmát is élvezi.

Ez eddig igazán nem sikerült, az állami szereplők nem kifejezetten egy biztosítóhoz, sokkal inkább egy biztosítás-közvetítői szereplőhöz vonzódnak. Ez pedig a Keszthelyi Erik (és cége, a Keszthelyi Holding) nevével fémjelzett, felcsúti székhelyű Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.

Ez is Felcsút

A székhely természetesen nem véletlen, hiszen a Fejér megyei település nemcsak miniszterelnököt, bajnoki bronzérmes és így európai kupajogosult futballcsapatot, de az ország egyik legsikeresebb üzletemberét, Mészáros Lőrincet is adta a hazának.

És igen, Mészáros Lőrinc és felesége a Hungarikumban is tulajdonosok. Alighanem elégedettek is a céggel, hiszen, mint az a Céginfó.hu adataiból kitűnik, 2018-ban a társaság 2,4 milliárd forintos árbevétel mellett 1,4 milliárd forintos adózás előtti nyereséget ért el. 2018-ban.

Mint azt a Privátbankár.hu cikke részletesen leírja, az Opus és a CIG Pannónia kapcsolatának a koncepciója gyakran módosult, volt olyan terv, hogy Bayerékra száll vissza a részesedés, és az Opus kiszáll, de volt olyan verzió is, hogy a Keszthelyi Holding involválódik jobban a biztosítói cégbe, ennél persze összetettebb volt az elképzelés, mert azért az elég furcsa lenne, ha egy szereplő semleges közvetítő valamelyik biztosító sikerébn lenne érdekelt..

Ki hozza a bankokat?

A CIG azonban az elmúlt időszakban nem tudott töretlenül fejlődni, nemcsak az említett olasz üggyel terhelt vagyonbiztosítói ága vallott kudarcot, de a lakásbiztosítási és az autóbiztosítási piacról is kiszállt, így ma már nem különösebben fontos szereplő, igaz a másik irányba is történtek lépések, elsősorban az MKB biztosítóinak bekebelezése.

De a részvényesek abban mindig bízhattak, hogy ha már Mészáros Lőrincék tőzsdei érdekeltsége, az Opus beszállt, akkor

értékesítési csatornának megnyerhető az állami holdudvarna kedves és éppen integrálódó banki hármas, vagyis a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank.

Ha ezt elérte volna az Opus lobbiereje, akkor Bayerék akár maguktól is átengedték volna a gyeplőt. Ám nem ez történt, hiszen a bankok nemhogy nem jöttek, de még az az egy, az MKB, akivel volt érdemi értékesítési együttműködés, ő is felmondta a kapcsolatot.

Változott az Opus vezetése is

Mindez azért különösen pikáns, mert éppen az Opusnál is menedzsmentcsere volt. A társaság életében nemrégiben még fontos szerepet játszó Vida-vonal, vagyis Vida József, a Takarékbank jelenlegi és a bankholding kijelölt vezetője, illetve az ő közeli bizalmi embere, Gáll Miklós, vagyis a korábbi Opus-vezérigazgató távoztak.

Mészáros Lőrinc pedig alighanem azt találta ki, hogy a bankholdingot csinálják a „takarékosok”, az ipari érdekeltségeket összefogó Opusnál pedig nagyobb szerepet kaptak az MKB-sok, hiszen Balig Ádám MKB-vezér lett az Opus alelnöke, Dzsubák Attila MKB-s elemző pedig a cégcsoport vezérigazgatója.

A hegyek összeütköznek

Arról, hogy az Opus és Bayerék miben különböztek össze, pontos információnk nincs, úgy látszik az ellentét most erős, de nem kibékíthetetlen.

A kérdés csak az, hogy a hadviselő feleknek mekkora a serege. Az egyik oldalon az Opus és a másik oldalon a Vinton (Bayerék családi cége) a két bástya, de hogy a sok kisebb-nagyobb részvényes hogyan szavaz, az még nyitott.

Fontos szereplő még Móricz Gábor magánbefektető, aki közvetlenül, de egy részben általa birtokolt cégen (Kaptár) keresztül is befektető.

Ez a dupla pakett eddig együtt tudott működni Bayerrel, de az, hogy most mi lesz ugyanúgy kérdéses, mint például Járai Zsigmond volt jegybankelnöknek és a feleségének a voksa.

Mindenki mindenkit ismer

Ebben a csatában az lesz különösen szép, hogy a felsoroltak közül Mészáros Lőrinc, Bayer József, vagy akár Járai Zsigmond személyében is csupa olyan nagyágyú van ebben a történetben, akik még akár Orbán Viktor miniszterelnök közvetlen ismeretségét és bizalmát is élvezik.

Ha tippelni kéne, azért alighanem az Opus lehet az erősebb, a mai magyar tőzsdén azért a befektetők általában ha Mészárosék kontra Nem Mészárosék kérésben dönthetnek, jellemzően a volt felcsúti polgármestertől remélik a nagyobb politikai tőkét.

Bayer József, ettől függetlenül még okozhat meglepetést, legközvetlenebb szövetségesei például biztosan kitartanak mellette. A semleges részvényeseknek azonban vonzóbb lehet az Opustól remélt banki kapcsolatrendszer, mint Bayer Józsefék, a médiapiacon és a biztosítói piacon is inkább értékesítésekkel és költségmegfogásokkal jellemezhető óvatosabb jövőképe.

Rovatok