Index Vakbarát Hírportál

Trump minisztere szerint az amerikai cégek és filmstúdiók túl jóban vannak Kínával

2020. július 16., csütörtök 20:55

William Barr amerikai igazságügyi miniszter csütörtökön Michiganben jó alaposan beolvasott egy sor amerikai vállalatnak, amiért azok túl jó viszonyban vannak a kínai kormánnyal, és arra figyelmeztette az amerikai vállalatvezetőket, hogy ne váljanak Kína gazdasági érdekeinek lobbistáivá. 

A miniszter egy üzleti rendezvényen arról beszélt, hogy az amerikai vállalatoknak fel kell tárniuk és közzé kell tenniük Kínához fűződő üzleti kapcsolataikat, ellenkező esetben ugyanis könnyen megszeghetik a lobbizást szabályozó amerikai előírásokkal. Az amerikai törvények szerint külföldi kormányzatoknak végzett valamennyi lobbitevékenységet regisztráltatni kell az igazságügyi tárcánál, viszont Barr szerint sok vállalat gyakorlatilag a kínai kormány nevében lobbizik a kormánynál, hogy oldják fel a Kínával szemben bevezetett kereskedelmi korlátozásokat és zárják le az újból megerősödő kereskedelmi háborút. 

Trump igazságügyi minisztere a nagy technológiai cégeket, kutatóintézeteket és a hollywoodi filmipart is emlegette, amelyek szerinte gyakran túl meghitt kapcsolatba kerülnek a Kínai Kommunista Párttal."Hollywood manapság rendszeresen cenzúrázza magát, hogy megbékítse" a kínai pártot. Kifejtette, hogy egyes amerikai nagyvállalatoknak gyakran kell kínai "zsaroló nyomásgyakorlással" szembenézniük, szerinte

Kína "amerikai hangok mögé rejtőzik és beavatkozik az amerikai belpolitikába".

Konkrétan megemlítette az Alphabet leányvállalatát, a Google-t és az Apple informatikai óriásvállalatot. Ez utóbbi szerinte "nagyon szívesen együttműködik" Pekinggel. "A globalizálódás folyamata nem mindig a nagyobb szabadság felé vezet."

A kommunista Kína dobpergésére menetelő világ nem lesz barátságos a szabad piachoz, szabad kereskedelemhez és az eszmék szabad áramlásához szokott intézmények számára"

- mondta Barr, aki azt is mondta, hogy Kína meredek gazdasági emelkedése azért volt lehetséges, mert az Egyesült Államok azt lehetővé tette. Kína célja viszont már a 80-as évek óta nem az, hogy kereskedjen az Egyesült Államokkal, hanem hogy kifossza azt, ehhez pedig szerinte amerikai cégeket manipulál és üzleti titkokat lop. legutóbb pedig kínai hackerek a koronavírussal és kezelésével kapcsolatos információkat akartak lopni amerikai egyetemektől. 

Rovatok