Index Vakbarát Hírportál

1,8 milliárdos panzióépítési program indul Pest megyében

2020. július 20., hétfő 08:40

Új panziók építésére pályázhatnak Pest megyei vállalkozások 1,8 milliárd forintos keretösszeggel – jelentette be Varga Mihály a Facebookjára feltöltött videóban. A pénzügyminiszter azt mondta, a kormány a gazdaságvédelmi intézkedéseken keresztül már több mint 300 milliárd forinttal segítette a turisztikai cégeket.

Varga arról beszélt, a turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat dönt Magyarországon, a járvány miatt azonban leállt az ágazat, májusban a vendégforgalom 93 százalékkal, a reptéri utasforgalom 98 százalékkal zuhant vissza. Ezért a kormány a gazdaságvédelemben is külön hangsúlyt helyez a turisztikai szektor újraindítására.

A Pest megyei vállalkozások és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok most a program keretében 1,8 milliárd forint értékben, 60 és 300 millió forint közötti támogatást igényelhetnek, amelyből lehetőség van új panziók építésére és a működtetéshez szükséges eszközök beszerzésére, informatikai és infrastrukturális beruházásokra. Varga Mihály azzal keretezte a panzióépítési támogatást, hogy Pest megye az uniós előírások miatt a hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb uniós fejlesztési forráshoz jut hozzá, ezért a kormány 2021-ig összesen 80 milliárd forint támogatást nyújt hazai forrásból a térség fejlesztéseire.

A turizmust érintő válságban valóban létfontosságúvá vált az ágazat szereplői számára az állami támogatás, a panzióépítési kiírást azonban nehéz valójában ide sorolni, hiszen itt még nem létező egységek létrehozására ad pénzt az állam – ez jelen pillanatban inkább az építőipar támogatása. Arról, hogyan lett a turizmusból a kormány és a kormányközeli vállalkozók kedvenc ágazata, mennyi pénzt öntöttek a minimálisan sem válságálló szektorba az elmúlt években, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.  

Rovatok