Index Vakbarát Hírportál

Somogy megye: Kula pusztán és a Balaton mellett is bődületes mennyiségű csapadék esett

2020. július 25., szombat 15:29

Több utat is le kellett zárni a vízátfolyások miatt - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. Oké, globális felmelegedés, de mikor lehet már végre egy normálisat fürődni a tóban?

Böhönye, Mesztegnyő, Segesd, Vése, Balatonmáriafürdő és Kula puszta településeken, illetve településrészeken is gondot okozott a sok csapadék. Somogy megyének, ez az elsősorban a Marcali járáshoz tartozó része (amit a helyiek csak Marseillenek neveznek) eleve elég mély, itt található például a Nagy-Berek elnevezésű mocsaras, sásos, lápos terület.

A térségben péntek délutántól egészen szombat délutánig zuhogott az eső, a rengeteg csapadék fellazította a talajat és megemelte a főleg a Balaton felé tartó vízfolyások vízszintjét, mint a Medvogya-patak, a Boronka-patak, a Marót-völgyi-csatorna.

Mint a rendőrség beszámolójából kiderül, teljes szélességében zárva van a 68-as számú főút a 60-as kilométerszelvénytől a Tapsonyi elágazásig, valamint az 51-es kilométerszelvénytől Segesdig. A 61-es számú főút 157-es kilométerszelvényében Terebezd-puszta térségében félpályán haladhat a forgalom, a Nagybajom és Böhönye közötti útszakaszt viszont teljes hosszában lezárták.

A rendőrség a forgalmat a környező utakra tereli, egyúttal arra kéri a közlekedőket, hogy a lezárt szakaszokat lehetőleg kerüljék el.

Óvári Timót, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tűzoltók pénteken horgászoknak segítettek a Desedai Arborétumban, ahol a víz nagy mennyiségű földet vitt az útra, ellehetetlenítve a közlekedést.

Szombaton a legtöbbször Segesdre kellett vonulniuk, ahol helyi és nagyatádi önkéntesekkel pincékbe, házakba befolyt vizet kellett szivattyúzniuk. Vésén és Böhönyén lakóépületekből, Segesden autóból mentettek embereket, Csurgón homokzsákokkal akadályozták meg, hogy a halastó vize kilépjen a medréből. Böhönyén a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület tagjai mentettek meg egy kerékpárost, akit elsodort a víz, de egy ház kerítésében meg tudott kapaszkodni. A hatalmas vihar miatt a környék internetszolgáltatása is akadozott.

Rovatok