Index Vakbarát Hírportál

Őszre elkészülhet a főváros Airbnb-koncepciója

2020. július 27., hétfő 09:05

Egy-két hónapon belül a fővárosi közgyűlés elé kerülhet a rövid távú lakáskiadás szabályozásáról szóló koncepció – derült ki a hétfő reggeli interjúból, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester az Inforádiónak adott. 

Karácsony elmondása szerint a főváros célja, hogy arra ösztönözze az eddig airbnb-ző tulajdonosokat, a nyári időszakban a turistáknak, a tanév során pedig albérletként, diákoknak adják ki a lakásaikat. Budapest ugyanakkor csak javaslatot tud tenni ebben az ügyben, a döntés a kerületeké lesz, a főpolgármester szerint viszont jó lenne egységes fővárosi szabályozás. 

Karácsony arról is beszélt, az Országgyűlés által elfogadott törvény még korrekcióra szorul.  Nem lehet egy kalap alá venni azokat az airbnb-seket, akik egy lakást adnak ki, ezáltal a legkevesebb terhet jelentik a környék lakóinak, illetve azokat, akik úgymond hosteleket működtetnek, sokszor 8-10 fős bulis társaságokat befogadva – mondta.

A kerületi polgármesterek sem egyöntetűen elégedettek az elfogadott törvénnyel az Inforádiónak küldött válaszaik alapján. Soproni Tamás VII. kerületi polgármester szerint az elfogadott rendelet csupán egyetlen eszközt ad az önkormányzatok kezébe, a napokban való korlátozást, ami szerinte azzal egyenértékű, mintha „egy kőbaltát adtak volna, miközben orvosi szikére lenne szükség”. 

Az Airbnb-törvény hátteréről itt írtunk részletesebben

Rovatok