Index Vakbarát Hírportál

A rendőrségnek folytatnia kell a méregdrága hólapátolás miatt indított nyomozást

2020. augusztus 11., kedd 15:40

Még 2015-ben merült fel, hogy a Türr István Képző és Kutató Intézet túlárazottan rendelhette meg egy futballpályányi terület hóeltakarítását évi 25 millióért egy reklámcégtől. Az ügyben nyomozás indult, amit tavaly eredmény nélkül zártak le, de most az ügyészség elrendelte a folytatást, írja a Hvg.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy az Emminek volt egy Türr István Képző és Kutató Intézet nevű, felnőttképzéssel foglalkozó háttérintézménye, amelynek furcsa projektjeivel sokat foglalkozott Hadházy Ákos független képviselő. Ilyen furcsa ügyek voltak például az intézmény telephelyeinek hómentesítésére kiírt és elnyert közbeszerzési eljárások.

Hadházy észrevette, hogy talált olyan alvállalkozót az intézmény, aki eltakarítja a a havat az intézet néhány telephelyének udvaráról. A megbízásokat azonban egy budapesti reklámcég kapta, amely mivel vélhetően nemigazán foglalkozott hóeltakarítással, alvállalkozót vont be. Ezek az elnyert pályázatok olyan szinten voltak túlárazva, hogy egész városok tudták megoldani egész éves hóeltakarításukat annyi pénzből.

2013-ban 25 millió 600 ezer forintot fizettek ki egy cégnek két telephely udvarának hó- és síkosságmentesítéséért, majd 2015-ben is 25 milliót fizettek ki három telephelynél a munkára. És hogy lássuk, mit jelent ez az összeg, a 444 szemléltetésként összeszedett pár adatot:

Hadházy Ákos feljelentést tett a túlárazás miatt, a nyomozás négy éven át tartott, hogy azzal záruljon, 

A RENDŐRSÉG, MIKÖZBEN MEGÁLLAPÍTJA, HOGY "A VIZSGÁLT ADATOK ALAPJÁN A TKKI ÁLTAL MEGHIRDETETT PÁLYÁZATOKBAN RÖGZÍTETT VÁLLALKOZÓI DÍJ VALÓBAN MAGASABB VOLT AZ ÁTLAGOS FOGYASZTÓI ÁRNÁL", AZZAL A LENDÜLETTEL AZT IS MEGÁLLAPÍTJA, HOGY A HÓELTAKARÍTÁS PIACI ÁRAI NEM MEGHATÁROZHATÓAK.

Most azonban az ügyészség az eljárás folytatására utasította a rendőrséget - közölte Hadházy Ákos, mert „a tényállás nem lett teljesen megállapítva..." - írja a képviselő.

Rovatok