Index Vakbarát Hírportál

A Covid miatt 3 héttel eltolódott az emberi túlfogyasztás világnapja

2020. augusztus 22., szombat 10:00 | aznap frissítve

Ma van a túllövés, azaz az emberi túlfogyasztás napja. Ez az a nap, amikor az emberiség igénye az elérhető természeti erőforrásokra meghaladja a Földünk által újratermelni képes készletet. Ez a dátum 2019-ben július 29. volt, tehát a COVID-19 világjárvány több mint 3 héttel segített kitolni ezt. A gazdasági rendszerek újraindítása egyedülálló lehetőséget kínál az országoknak, hogy egy élhetőbb jövőt teremtsünk, közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért nevű szervezet. 

A túllövés napját a Global Footprint Network (GFN) nevű nemzetközi kutató szervezet számolja ki évről évre, összehasonlítva a Föld adott évre vonatkozó biokapacitását az emberiség ökológiai lábnyomával. A 2020-as év a COVID-19-es járványból adódóan más, mint az előzőek voltak. A GFN szakértők a legmegbízhatóbb adatokkal és a legésszerűbb feltételezésekkel elemezték a kialakult helyzetet. A kutatócsoport ezek alapján 9,3 százalékos globális ökológiai lábnyom csökkenést határozott meg az előző év azonos időszakához képest.

Ennek fő okai a karbonlábnyom 14,5 százalékos, illetve az erdők kitermelésének 8,4 százalékos csökkenése voltak 2019-hez képest. A világjárvány jelentős hatással volt az élelmiszerláncra is, ami egyrészt növelte a hulladék mennyiségét, másrészt tovább rontotta az alultáplált, alacsony jövedelmű népesség helyzetét.

Mindezek alapján a GFN szakértői azt a következtetést vonták le, hogy az emberiség élelmiszerlábnyoma nem változott. A #Move the Date kampány olyan megoldásokat javasol, amellyel a túllövés napja későbbre tolható. Fő területek: városok, energia, élelmiszer, népesség és bolygó.

Néhány példa, amivel segíthetünk:

Ha minden évben 5 nappal ki tudnánk tolni ezt a dátumot, 2050-re elérhetnénk, hogy az emberiség kevesebb, mint egy Föld erőforrásait használja fel évente.

A globális túllövés az 1970-es években kezdődött. Az azóta eltelt időben 18 Föld-évnek megfelelő „adósságot”halmoztunk fel. Más szavakkal, ha feltételezzük, hogy a folyamat visszafordítható, 18 évbe telne, amíg bolygónk regenerálódna a természeti erőforrások túlhasználásából.

A GFN honlapján fellelhető megoldások azt tükrözik, hogy igenis élhetünk egy Föld erőforrásaiból. Magyarországon a túllövés napja 2020-ban június 14-re esett.

A GFN honlapján mindenki saját maga is kiszámolhatja az általa hagyott lábnyomot. A kalkulátor itt érhető el.

Rovatok