Index Vakbarát Hírportál

Így mozog Budapest lakossága

2020. szeptember 2., szerda 09:00

A főváros lakossága tavaly zsugorodott, a kiköltőzők, illetve a kerületeken belül mozgók száma is jelentős volt. Lássuk, melyek a legkeresettebb lakóhelyek!

Jókora mozgás volt a budapesti lakáspiacon tavaly. A főváros lakossága zsugorodott, miután összességében közel 6 ezer emberrel több ment el, mint amennyi érkezett. Majdnem 40 ezren költöztek ki az agglomerációba, és több mint 61 ezer ember költözött másik kerületbe a fővároson belül, de a kerületeken belül lakhelyet váltók száma is meghaladta a 46 ezret - derül ki a KSH 2019-es évet vizsgáló adataiból.

Mozgások a fővároson belül

Ezek még járvány előtti adatok

A több éve tartó, a múlt év második felében nagyon lelassuló fővárosi lakásdrágulásra úgy reagált a piac, hogy a belső kerületekhez képest alacsonyabb négyzetméterárakat kínáló külső kerületek felé fordultak” - értelmezi az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzáteszi: Ezek a számok még nem tartalmazzák a koronavírus-járvány hatásait, ami már tavasszal is jelentősen átalakította a kereslet összetételét. A következő hetekben kiderül, hogy a járványhelyzet őszi változása miként befolyásolja az emberek lakhatással kapcsolatos döntéseit.

A helyzet aktuálisan

Az ingatlan.com legfrissebb elemzése több mint 39 ezer eladó ingatlan adatai alapján a szeptember eleji kínálati árakat is bemutatja. 

(Borítókép: Eladó lakást hirdetnek Budapesten. Fotó: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok