Index Vakbarát Hírportál

Bevezetnék a munkanélkülieknek járó alapjövedelmet Oroszországban

2020. szeptember 7., hétfő 18:54

Andrej Kutepov szenátor, az orosz parlament felsőháza gazdasági bizottságának a vezetője az alapjövedelem bevezetését javasolta a munkanélküliek részére, a testület pedig jóvá is hagyta a javaslatot – adta hírül a Ria Novosztyi hírügynökség.

A szenátor szerint rendszeres, ellenőrizhető jövedelemről lenne szó, amely lehetővé tenné, hogy az oroszok hozzáférhessenek az  árukhoz, szolgáltatásokhoz és információhoz tevékenységi körüktől és gazdasági helyzetüktől függetlenül.

A javaslata emlékeztet, hogy 2020 végére várhatóan hatmillió munkanélküli lesz Oroszországban. 

Andrej Kutepov javaslata szerint először öt évre indítanák el a programot. A szenátor kiemelte, hogy az utóbbi időben a koronavírus rohamos terjedése miatt a munkanélküli-járadékot a létminimumra emelték, ez azonban nem elegendő. A javaslat szerzője szerint a Nemzeti Népjóléti Alap tartalékai lehetővé teszik, hogy kísérleti jelleggel elindítsák a programot.  Ezenkívül további állami bevételek várhatók a megnövekedett fogyasztásból is – tette hozzá a szenátor.

A fogyasztási adókból befolyó állami jövedelem miatt a ráfordítás tökéletesen megtérül majd. „Az egyszeri indulótőke után a program már megtermeli a befektetést, mivel közben konszolidálódik a gazdaság” – emeli ki a tanulmány szerzője.

Rovatok