Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 75 százalékkal esett vissza júliusban a külföldiek által eltöltött éjszakák száma

2020. szeptember 8., kedd 12:22

Júliusban a kereskedelmi szálláshelyeken a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 18,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 74,9 százalékkal esett vissza a koronavírus-járvány hatására. Az eltöltött összes vendégéjszaka 42,3 százalékkal kevesebb volt, mint tavaly júliusban – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összegzésében.

A korlátozások május végi feloldását követően a belföldivendég-forgalom dinamikus növekedésnek indult, a külföldiek azonban elmaradtak. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 40,6 százalékkal csökkent, 37,503 milliárd forintot tett ki.

A koronavírus járvány nehéz helyzetbe hozta a turizmusból élőket. Sok kisebb vendéglátó egység húzta le a rolót és kényszerült arra, hogy elbocsássa a munkavállalóit. A jelenség hatással volt az ingatlanpiacra is. A magyar egyetemisták és a fiatal munkavállalók idén már nem feltétlenül csak kényszermegoldásban gondolkodhatnak, jelentősen olcsóbban juthatnak sokkal jobban felszerelt, jobb lokációval rendelkező albérletekhez, hiszen visszakerültek a rendszerbe azok a belvárosi lakások, amiket egy ideje külföldiek néhány napos szobáztatására használtak.

Rovatok