Index Vakbarát Hírportál

Csaknem négy százalék az augusztusi infláció

2020. szeptember 9., szerda 15:25 | aznap frissítve

Megugrottak a fogyasztói árak augusztusban: átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Leginkább az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elmúlt 12 hónapban az élelmiszerek ára 7,9 százalékkal nőtt. Nem örülhetnek a párizsi- és a kolbászkedvelők: ennek a két terméknek az ára 18,1 százalékkal ment feljebb. A burgonyáért, a friss zöldségért, a friss hazai és déligyümölcsért összességében 17,1 százalékkal kell többet fizetni, a cukor pedig 13,4 százalékkal drágult. Tíz százalék felett emelkedett az ára a szaláminak, a szárazkolbásznak, a sonkának (11,4 százalék) és a tojásnak (10,2 százalék), a tej pedig 8,9 százalékkal drágult.

A szeszes italokért, a dohányárukért átlagosan 6,8 százalékkal kellett többet fizetni. Jó hír, hogy az  üzemanyagok ára viszont 4,7 százalékkal csökkent.

Augusztusban a fogyasztói árak az átlagot tekintve összességében nem változtak júliushoz képest – derül ki a KSH jelentéséből. Az élelmiszerek ára 0,3 százalékkal csökkent, elsősorban az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldségek, a friss hazai és déligyümölcs összességében 4,4 százalékos árcsökkenése miatt. A tej, a szalámi, szárazkolbász, a sonka 1-1, a tojás 0,8, a kenyér 0,5 százalékkal drágult, viszont a sertéshús 1,9, a sajt 1,2, a baromfihús pedig 0,5 százalékkal lett olcsóbb. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,7, ezen belül a dohányáruké 0,9 százalékkal nőtt. A nyári kiárusításoknak köszönhetően a ruházkodási cikkekért 1,9 százalékkal kell kevesebbet fizetni. Az üzemanyagok ára 0,8 százalékkal csökkent. A szolgáltatások 0,4 százalékkal drágultak, részben az üdülési szolgáltatások 2,2 százalékos áremelkedése miatt.

Január és augusztus között az infláció 3,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Rovatok