Index Vakbarát Hírportál

Egyhangúlag döntöttek augusztusban az alapkamat tartásáról

2020. szeptember 9., szerda 21:01 | aznap frissítve

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül határoztak augusztusban arról, hogy 0,6 százalék maradjon az alapkamat, és a kamatfolyosó se változzon – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az augusztus 25-i kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvében.

A jegybank honlapján olvasható dokumentumból kiderül, hogy a monetáris tanács szerint az alapkamat 0,6 százalékos szintje fenntartható módon támogatja az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását.

A testület folyamatosan értékeli a beérkező adatokat és az inflációs kilátások változását. A növekedési kilátások tartós romlása esetén a jegybank a beruházásokat legközvetlenebb módon támogató célzott eszközein, a Növekedési hitelprogram hajrá!-n és a Növekedési kötvényprogramon keresztül biztosítja a szükséges további gazdaságösztönzést.

A jegyzökönyvben jelzik azt is: a monetáris transzmisszió hatékonyságának és az állampapírpiac stabil likviditási helyzetének megőrzése érdekében szükségessé vált a heti állampapír-vásárlások nagyságának emelése. A monetáris tanács már korábban is jelezte, hogy a szükséges mértékben és a szükséges ideig hajt végre állampapír-vásárlásokat.

A tanácstagok egyetértettek, hogy a fenti folyamatok miatt a heti vásárlások mennyiségét az eddigi 15 milliárd forintról szükséges tovább emelni. A döntéshozók kiemelték, hogy továbbra is fontos az államadósság lejárati szerkezetének hosszítása, ezért a jegybank ezentúl is a hosszú szegmensben fog állampapírokat vásárolni. 

Rovatok