Index Vakbarát Hírportál

A járműgyártás még nem heverte ki a koronavírust

2020. szeptember 11., péntek 14:33

Az ipari termelés volumene 8,1 százalékkal elmaradt júliusban az egy évvel korábbitól. A visszaesés mértéke 28,8 százalékponttal kisebb volt az áprilisi mélypontnál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 7,7 százalékkal csökkent a termelés. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása még ebben az időszakban is érzékelhető volt.

A meghatározó feldolgozóipar termelése 8 százalékkal esett vissza. A feldolgozóipari termelés mintegy 29 százalékát képviselő járműgyártás 13,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A közúti gépjárművek gyártásának volumene 16,9, a közúti járművek alkatrészeinek gyártásáé 10,8 százalékkal zuhant. A számítógép, elektronikai, optikai termékek előállítása 2,3 százalékkal nőtt. Az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 52 százalékkal emelkedett, a híradástechnikai berendezéseké ugyanakkor 68 százalékkal visszaesett. Az energiaipar (villamos energia, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 4,1 százalékkal zsugorodott. A villamos berendezések előállításának volumene 1,6 százalékkal nőtt, elsősorban a járműgyártáshoz köthető akkumulátorgyártás felfutása miatt. A vegyi anyagok és termékek előállítási mértéke tizenkilenc havi csökkenés után növekedett. Júliusban a kibocsátás 6,7 százalékkal emelkedett, főleg a műanyag alapanyagok gyártásának köszönhetően.

Az ipar belföldi értékesítése 8,3, ezen belül a feldolgozóiparé 11,4 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A járműgyártásban 21,3 százalékos volt a belföldi értékesítés éves lemaradása a júniusi 18,7 százalék után. A gyógyszeripar belföldi értékesítése 8,3, a villamos berendezéseké 5,0 százalékkal meghaladta a tavaly júliusit.

Az ipari export volumene 6,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A járműgyártás kivitele 11,7 százalékkal esett vissza, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásé 5,5, a villamos berendezéseké 8,5 százalékkal nőtt. Az élelmiszerexport 5,1 százalékkal nagyobb volt a tavaly júliusinál, a gyógyszerexport 5,3 százalékkal csökkent.

Az év első hét hónapjában az ipari termelés 12,1 százalékkal esett vissza a múlt év azonos időszakához mérve, a  külpiaci eladások volumene 12,6, a belföldi értékesítés 7,8 százalékkal csökkent.

Rovatok