Index Vakbarát Hírportál

Létrejött a brit–japán szabadkereskedelmi megállapodás

2020. szeptember 11., péntek 14:36

Szabadkereskedelmi megállapodást kötött Nagy-Britannia Japánnal. A londoni külkereskedelmi minisztérium tájékoztatása szerint az egyezmény alapján a japán piacra irányuló brit export 99 százaléka vámmentes lesz. Liz Truss brit külkereskedelmi miniszter azt mondta: az egyezség hosszú távon várhatóan 15,2 milliárd fonttal (6000 milliárd forinttal) növeli a Japánnal folytatott brit kereskedelem értékét. Ez az első olyan szabadkereskedelmi megállapodás, amelyről London a brit EU-tagság megszűnése óta önállóan egyezett meg egy magasan fejlett nem európai gazdasággal – írta a távirati iroda.

Két éve az Európai Unió is szabadkereskedelmi megállapodást kötött Japánnal. Ez az egyezség felszámolja a kétoldalú árukereskedelemre kivetett vámokat, megnyitja a szolgáltatások és a közbeszerzések piacát, emellett közös szabályrendszert és szabványokat hoz létre.
Miután Nagy-Britannia ez év január 31-én kilépett az EU-ból, a japán piacon éppen az Európai Unió lesz a legfőbb kereskedelmi versenytársa. A brit kormány is szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val, de az erről tartott eddigi nyolc tárgyalási fordulón nem született érdemi előrelépés.

Rovatok