Index Vakbarát Hírportál

Deficitbe fordult a folyó fizetési mérleg

2020. szeptember 15., kedd 13:34 | aznap frissítve

Ismét deficitbe fordult a folyó fizetési mérleg egyenlege, ami a külfölddel lebonyolított kereskedelmi ügyletek mellett például idegenforgalomra, szállításra, pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó gazdasági tranzakciókat is tartalmazza. Míg júniusban pozitív volt az egyenleg, júliusban már 297 millió eurós mínuszt mutatott. A Magyar Nemzeti Bank honlapján kedden megjelent előzetes havi adatokból az is kiderül: a folyó fizetési mérleg júliusi romlásához az áruforgalomhoz köthető pénzmozgások játszottak szerepet a leginkább:

júniushoz viszonyítva 186 millió euróval volt kevesebb az exportbevétel és 408 millió euróval magasabb az importkiadás. A szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának egyenlege csupán 22 millió euróval, 275 millió euróra javult, ebben az utazási szolgáltatások 43  millió, illetve 105 millió eurót tettek ki.

Az Európai Unióból befolyt tőkeátutalások összege a júniusi 181 millió euróról júliusban már 394 millió euróra gyarapodott, így a tőkemérleg aktívuma 410 millió euró volt, 229 millió euróval több az előző havinál.

A folyó fizetési mérleg áprilisban 1,075 milliárd, májusban 412 millió euró deficittel zárt. Tavaly a harmadik negyedévben 540 millió euró, a negyedik negyedévben pedig 779 millió euró volt a hiány mértéke. Ez év első negyedévében viszont szerény, 2,4 millió euró aktívum keletkezett a folyó fizetési mérlegben.    

Rovatok