Index Vakbarát Hírportál

Szigorúbb lakáshitelezés – a pandémia ingatlanpiaci hatásai

2020. szeptember 15., kedd 08:59

Megkavarta lakáspiacot a pandémia, a keresleti és a kínálati oldal ugyanis eltérő utakon jár a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta. A piacon volt egy komoly zuhanás, majd jött a visszapattanás, az elmúlt hetekben pedig kedvező jelek is láthatók, de a bizonytalanság érezhető. Az is látszik, hogy a járvány intenzitásával párhuzamosan mozog az lakásadásvételek alakulása – derül ki az ingatlan.com és a money.hu legfrissebb összeállításából.

Élénkülést hozott a járvány enyhülése

Ebből kiderül az is, hogy márciusban és áprilisban volt a legjelentősebb zuhanás a keresletben. Akkor voltak olyan hetek, amikor az egy évvel korábbinál 60–70 százalékkal kevesebben kerestek eladó használt lakást vagy családi házat. Majd a járvány enyhülésével bepótolta lakosság az elmaradt vásárlásokat: nyáron már akadtak olyan hetek, amikor 20–30 százalékos pluszba került a kereslet. Augusztusban, szeptember elején lényegében a tavalyi szinten mozogtak az érdeklődések. Az eladási kedv ugyanakkor még nem zárkózott fel. A tavaszi jelentős visszaesések után a magánszemélyek az elmúlt hetekben is 10–20 százalékkal kevesebb lakást és házat hirdettek meg eladásra, mint egy évvel korábban.

A hagyományok szerint szeptemberben megugró eladási kedv most hiányzik a piacról.

Hitelnél szigorúbb banki vizsgálatra számítson

Szintén fontos tényező, hogy az elmúlt években látott lakásdrágulás miatt sok vevőnek van szüksége lakáshitelre a vásárláshoz, de a bizonytalan helyzet miatt egyre óvatosabban adósodnak el az emberek, és aki teheti, inkább az államilag támogatott konstrukciókat választja. Ez a visszafogottabb kereslet több tényezővel magyarázható. Egyfelől a hitelképes háztartások egy része a járványhoz köthető bizonytalanság miatt államilag támogatott konstrukcióra váltott, vagy elhalasztotta a lakásvásárlást és a hitelfelvételt, a bankok pedig szigorítottak a feltételeiken.

Vannak pénzintézetek, amelyek a legveszélyeztetettebb ágazatokban (például turizmus, vendéglátás, építőipar) dolgozókat még szigorúbban vizsgálják, és olyan adóstárs bevonását írják elő, akinek nem ilyen szektorból származik a jövedelme.

Akad olyan bank is, amely a hitelt igénylő egyéni vállalkozóktól bekéri a mostani és a jövőre vonatkozó megrendeléseit, szerződéseket a hitelvizsgálat során.

(Borítókép: Index)

Rovatok