Index Vakbarát Hírportál

Nem bajlódunk a PIN-kóddal, ha kártyával vásárolunk

2020. szeptember 16., szerda 00:36

A koronavírus-járvány elhúzódásának egyértelmű nyertesei az online kereskedések. Az internetes vásárlások értéke mind belföldi, mind pedig külföldi viszonylatban jelentősen nőtt idén a második negyedévben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzéséből.

A magyarországi pénzforgalomról szóló összesítés szerint a tranzakciók száma Magyarországon mintegy 43 százalékkal, értékük közel 50 százalékkal nőtt április és június között az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Nőtt emellett a határon átnyúló tranzakciók száma is, itt 18 és 12 százalékos növekedést mutatnak az adatok. Az online vásárlások aránya az összes fizetési kártyás vásárlási tranzakción belül darabszámban és értékben már meghaladta a 19 és 27 százalékot.

A jelentés arra is kitér, hogy az érintéses fizetési kártyás tranzakciók aránya a bolti kártyás vásárlásokon belül megközelítette a 94 százalékot. Ez több mint 2 százalékpontos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ehhez hozzájárulhatott, hogy a jegybank kezdeményezésére a kormány április 15-től előírta az érintéses fizetési kártyás vásárlások esetében a PIN-kód kötelező használatára vonatkozó 5 ezer forintos értékhatár 15 ezer forintra emelését.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma a második negyedév végén 10,5 millió körül alakult, az elsődlegesen fizetési célú fogyasztói számlák száma is változatlanul közel 6,7 millió volt. A hazai kibocsátású fizetési kártyák száma sem változott, kevéssel 9,6 millió alatti az időszak végén. Az érintőkártyák több mint 237 ezres növekményének köszönhetően arányuk az összes kártyán belül megközelítette a 89 százalékot, ami 2,6 százalékpontos növekedést mutat 2020 első negyedévéhez képest.

Rovatok