Index Vakbarát Hírportál

Alig van vendég, több százezer magyar munkavállaló maradhat tartósan állás nélkül

2020. szeptember 16., szerda 07:52 | aznap frissítve

A turizmushoz köthető körülbelül 25 ezer társas és 14 ezer egyéni vállalkozás a járvány megjelenése előtt mintegy 135 ezer embert foglalkoztatott, nem számolva a bér- és diákmunkát. A legnépszerűbb állások között szerepel a felszolgáló, a szakács, a pultos és az olyan szállodai kisegítők, mint a szobalány és a reggeliztető. Ám ez az a szektor, amelyet a legsúlyosabban érintett a járvány. 

Ez jól tetten érhető azokban az adatokban, amelyek a havi másfél millió látogatót fogadó Jófogás által regisztrált hirdetések alapján közösen mért fel a cég a GKI Digitallal. Eszerint a kategóriával kapcsolatos érdeklődések száma drasztikus mélyrepülést mutatott: április elején Budapesten 85, vidéken pedig 73 százalékot esett a korlátozások előtti aktivitáshoz képest.

Palocsay Géza, a Jófogást működtető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője az Indexnek elmondta, náluk jelenleg mintegy másfél ezer hirdetés fut a vendéglátóiparban, de a munkaerőpiaci romlás az oldalukon indított keresések számán is meglátszik.

A nyár végi szárnyalást követően a járvány erősödésével Budapesten és vidéken is körülbelül hatodára esett vissza az érdeklődés az ilyen jellegű munkák iránt. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a foglalkoztatottak számában bekövetkezett csökkenés felét, mintegy 110 ezer főt a szolgáltatóipar adta, és a munkanélküliek negyede fővárosi, illetve Pest megyei. A szálláshelyek, fürdők, utazási irodák és más turisztikai vállalatok első lépésként szinte teljesen leépítették a szezonra tervezett a bér- és diákmunkát (ellehetetlenítve ezzel több ezer diák munkalehetőségét), a saját állománynál pedig törekedtek az elbocsátások megelőzésére, és az állami támogatások igénybevételével igyekeztek túlélni. Így körükben a létszámcsökkentés mértéke alacsonyabb, átlagosan 15-17 százalék körüli volt.

Bár a KSH még nem közölt nyári adatokat, a GKI Digital mérései szerint 2020 harmadik negyedévében elindult némi visszarendeződés, a foglalkoztatottsági mutató 1,5–2 százalékot javult. A Jófogás adatai is ezt támasztják alá: a július–augusztus a március–áprilisi megkeresésekhez képest napi átlagban Budapesten több mint tízszeres, vidéken pedig több mint nyolcszoros növekedést hozott. A Jófogáson jelenleg a hét és fél ezret meghaladó számú betöltendő pozíció található, amelyeknek több mint a 90 százaléka kékgallérosok toborzására szolgál.

Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója szerint a nyár folyamán nagyságrendileg 70–100 ezer munkavállaló ismét el tudott helyezkedni, köszönhetően a belföldi, vidéki turizmus látványos fellendülésének, illetve annak, hogy a korábban komoly munkaerőhiánnyal küzdő területek – mint a kereskedelem és a logisztika – elkezdték „felszívni” a szabaddá vált munkavállalókat. A fővárosi turizmus viszont a külföldi utazók hiánya miatt továbbra is mélyponton van, és a visszarendeződésnek egyelőre nyoma sincs.

Kérdéses, hogy az őszi második fázis, valamint a határzár miként hat majd a gazdaságra, és a kormány által három hónapra nyújtott bértámogatások kifutását követően, amelyek jellemzően szeptemberben lejárnak, visszatérnek-e a tömeges leépítések.

„A vendéglátóiparral, a turizmussal és idegenforgalommal kapcsolatos kategóriában a legnépszerűbb állások között a felszolgálót, szakácsot, pultos munkatársat és a szállodai kisegítőket, például a szobalányt és a reggeliztetőt találhatjuk a Jófogáson” – mondta Palocsay Géza, a Jófogást működtető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője.

A cégek közül a nagyobb szálláshelyek és vendéglátóipari egységek tudták a legkevésbé megúszni a munkavállalói létszám csökkentését, míg a kisebb, jellemzően vidéki cégek hatékonyabban, rugalmasabban kezelték és kezelik a járványhelyzetet. Ez utóbbi körnek segített a belföldi, vidéki turizmus fellendülése is.

Rovatok