Index Vakbarát Hírportál

Nem nyúlt az alapkamathoz az MNB

2020. szeptember 22., kedd 14:05 | aznap frissítve

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa szeptember 22-i ülésén változatlanul hagyta a jegybanki kamatkondíciókat – közölte kedden az MNB. Az alapkamat szintje így változatlanul 0,6 százalék. A jegybank a kamatfolyosón sem változtatott.

A Monetáris Tanács előző, augusztusi ülésén sem változtatott a jegybanki alapkamat 0,6 százalékos szintjén, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta. A júliusi ülésen 15 bázisponttal, 0,6 százalékra csökkent az alapkamat, előtte pedig júniusban volt egy szintén 15 bázispontos vágás. Ezt megelőzően 2016 óta 0,9 százalék volt az alapkamat.

Elemzők sem vártak változástatást a keddi kamatdöntés előtt, viszont az Inflációs jelentés fő számait illetően már számítottak módosításra: az MNB júniusban még 0,3–2 százalékos GDP-növekedéssel számolt – elemzők szerint ezt már rontania kell a jegybanknak.

A forint 362 körül mozgott az euróval szemben a kamatdöntést megelőzően, de napközben már járt 363,5 felett is. A jegybanki közlemény sem mozgatta meg nagyon az árfolyamot: 14.30 körül továbbra is 362 forintot kértek egy euróért a bankközi devizapiacon.

Rovatok