Index Vakbarát Hírportál

Javulnak a foglalkoztatási adatok

2020. szeptember 25., péntek 11:41

Egyre kevesebb az álláskereső a gazdaságvédemi intézkedések hatására – számol be a foglalkoztatási adatokról az ITM szakállamtitkára.

A júniusi mélyponthoz képest 53 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma szeptemberre. A foglalkoztatottak száma augusztusban 4,5 millióra emelkedett, így a munkába állók száma már meghaladta a 2020 eleji értéket – áll az MTI közleményében. Ezzel szemben a regisztrált álláskeresők száma szeptemberre 323 ezerre csökkent.

A kormány a továbbiakban is a munkahelyek tartós megőrzésén és a gazdasági növekedést ösztönző intézkedéseken dolgozik, ehhez Magyarországnak működnie kell. A három hónapja töretlen mérséklődés a munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő programok érdemi hatásának tudható be  

– emelte ki Bodó Sándor, az Innovációs és Technológia Minisztérium foglalkoztatási szakállamtikára.

   
     
A foglalkoztatottak száma is folyamatosan nő a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatközlése szerint. Augusztusban már a 4,5 milliót is felülmúló érték egyre jobban közelít a tavaly nyáron elért csúcshoz.

Az elmúlt évtizedben uniós összehasonlításban kimagasló mértékben bővült a foglalkoztatás: 2019 végéig a munkanélküliségi ráta 11,2 százalékról 3,4-re szorult vissza, a 20–64 éves népesség foglalkoztatási rátája pedig a 60 százalék alatti szintről 75 fölé emelkedett.    

Rövid távon az a cél, hogy legalább annyi munkahelyet hozzunk létre, amennyit a vírus tönkretesz. A különböző beruházási és bértámogatásokkal közel egymillió magyar részesülhetett valamilyen munkaerőpiaci vagy képzési segítségben. Az elmúlt hónapok adatai alapján egyértelműen látható, hogy a munkaerőpiacon végbement kedvező fordulat nem átmeneti jelenség, hanem időtálló fejlemény

 – fogalmazott Bodó Sándor államtitkár.

Ugyanakkor jelenleg még mindig több az álláskereső, mint a vírust megelőzően volt, és egyes toborzási specialisták szerint az álláskeresők rossz állapotban vannak.

Rovatok