Index Vakbarát Hírportál

Csaknem félmilliárdra bírságolta a versenyhivatal az ÉkszerTV-t

2020. szeptember 28., hétfő 15:50

Csaknem félmilliárd forintos, egészen pontosan 480 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az ÉkszerTV-re. A hatóság tisztességtelennek találta a televíziós műsor ékszer-értékesítési gyakorlatát, a bírságot a műsort működtető Emporia Style Kft.-nek kell befizetnie – közölte a hivatal hétfőn a honlapján.

Az ÉkszerTV című televíziós műsor számottevő, akár 80-90 százalék kedvezménnyel hirdet telefonon keresztül megrendelhető ékszereket. A versenyhivatal vizsgálata feltárta, hogy az adás ékszer-értékesítési gyakorlata több szempontból is tisztességtelen volt a fogyasztókkal szemben: egyrészt a műsor üzemeltetője agresszív kereskedelmi gyakorlatot tanúsított, valótlanul állította, hogy a bemutatott ékszerek csak nagyon korlátozott ideig és mennyiségben állnak rendelkezésre a reklámozott kedvező áron, ezzel a fogyasztókat azonnali vásárlásra akarta ösztönözni. Másrészt a kedvezményes árakat fiktív, korábban soha sem alkalmazott, piaci árszínvonalnak nem tekinthető alapárakhoz viszonyították, illetve megtévesztették a fogyasztókat az ékszerek egyes tulajdonságairól nem bizonyított állításokkal.

A megbírságolt cég vállalta, hogy olyan belső eljárásrendet vezet be, amelynek révén elkerülhetők a jövőbeni hasonló jogsértések.

Rovatok