Index Vakbarát Hírportál

Népszavazás döntött a világ legmagasabb, 1,4 millió forintos minimálbéréről

2020. szeptember 28., hétfő 15:07 | három éve frissítve

Kilencezer forintos órabér – Genfben vezették be a világ legmagasabb összegű minimálbérét. A Genf várost magában foglaló azonos nevű kanton lakosai vasárnap népszavazáson hagyták jóvá a legalább 23 frankos, azaz több mint 21 eurós óránkénti minimális keresetet a teljes munkaidőben dolgozók számára. Heti 41 órás munkaidővel számolva ez 4086 frankos (1,386 millió forintos) havi fizetést jelent. A szakszervezetek azzal indokolták az összeget, hogy ennél kisebb jövedelemből lehetetlenség emberhez méltó megélhetést garantálni – írta a távirati iroda.

Genfben kiemelkedően magasak a megélhetési költségek, részben amiatt, hogy az ENSZ és más nemzetközi szervezetek alkalmazottai adómentesen magas béreket kapnak. Egy tipikus kétszobás lakás havi bérleti díja háromezer frank, az élelmiszerárak a németországinak a duplájára rúgnak, egy csésze kávé pedig négy-öt frankba kerül.

A világon eddig Ausztráliában volt a legmagasabb az órabérminimum. A 19,84 ausztrál dollár 13,15 svájci franknak felel meg, de a Svájccal szomszédos Németországban és Franciaországban is jóval kisebb a minimálbér: a németeknél 9,35, a franciáknál pedig 10,15 euró.


    

Rovatok