Index Vakbarát Hírportál

Válságban a rubel

2020. szeptember 28., hétfő 21:21

Csaknem öt éve nem volt ennyire gyenge a rubel árfolyama az euróval szemben. Az euróért már 92 rubelt kell adni, a dollárért pedig 79 rubelt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az árfolyam zuhanását „a piac volatilitásával” magyarázta, és kifejezte meggyőződését, hogy az orosz fizetőeszköz visszanyeri majd pozícióit – írta a távirati iroda.

Elemzők szerint a rubel mélyrepülését az újabb szankciók kockázata (uniós büntetőintézkedéseket helyeztek kilátásba a Krími híd megépítése miatt), az újabb amerikai élénkítő csomaggal kapcsolatos várakozások, valamint a külpolitikai viszonyok romlása okozták, beleértve a hegyi-karabahi örmény–azeri konfliktust is.

A rubel nem először kerül nehéz helyzetbe: 2016. január 21-én az euróért 93 dollárt adtak a moszkvai bankközi devizapiacon. Akkor az orosz jegybank elnöke azt mondta: el kell felejteni a 100 dolláros olajárat (most hétfőn a brent olaj hordónkénti ára a 42 dollárt súrolta), és Oroszországnak valójában meg kell reformálnia a gazdaságát. A kőolaj- és földgázipar adja a költségvetési bevételek több mint felét.

Az 1990-es évek végén is pénzügyi válsággal kellett megbirkóznia Moszkvának. A rubelválság 1998 augusztusában érte el Oroszországot:  az orosz jegybanknak le kellett értékelnie a rubelt, a kormány államcsődöt jelentett, valamint moratóriumot hirdetett a külföldi adósság visszafizetésére. Abban az évben 84 százalékos volt az infláció mértéke Oroszországban. Viszont az orosz gazdaság gyorsan felépült a krízisből, köszönhetően annak, hogy 1999-ben és 2000-ben megugrott az olaj világpiaci ára.

        

Rovatok