Index Vakbarát Hírportál

Már csak egy napjuk maradt a vállalkozásoknak az online számlázás bevezetésére

2020. szeptember 29., kedd 14:53

A szeptember 30-ig tartó szankciómentesség bejelentése óta duplájára, több mint félmillióval nőtt az online számlarendszerben regisztráltak száma. Azok a vállalkozások, amelyek még nem regisztráltak, kedden és szerdán még szankciómentesen megtehetik – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Az államtitkár elmondta, hogy október 1-jétől mintegy egymillió vállalkozás valamennyi egymás közötti ügyletének számlaadatait látni fogja az adóhivatal, mivel már több mint 940 ezren regisztráltak az online számla rendszerében. Ez óriási növekedés, hiszen május végén, a szankciómentesség bejelentésekor még csak 420 ezer vállalkozás szerepelt az adóhivatali nyilvántartásban.

A koronavírus-járvány miatt a Pénzügyminisztérium a vállalkozók zökkenőmentes átállása érdekében döntött a július 1-jétől szeptember 30-ig tartó szankciómentes időszakról, amelynek egyetlen feltétele a regisztráció volt.

Az adatok egyértelműen azt igazolják, hogy a vállalkozók egyre jobban betartják a szabályokat, egyre több a tisztességes gazdálkodó, vagyis az adótudatosság erősödését még a koronavírus-válság sem tudta felülírni

– összegezte Izer Norbert.

Tavaly az Európai Bizottság mérése alapján 6,6 százalékra csökkent az adóelkerülés Magyarországon, ez kevesebb, mint amennyit Dániában vagy Németországban mértek. Az államtitkár emlékeztetett, hogy 2019-ben még csak a százezer forint feletti áfatartamú számlákat látta az adóhivatal, ám október 1-jétől a gazdálkodók közötti relációkban már minden vállalkozóét, még az áfában alanyi mentességet választókét is látni fogja.

Izer Norbert tájékoztatása szerint az első nagyságrendi ugrás már nyáron érezhető volt, hiszen júliusban több mint tízszeresére nőtt a beérkező online számlák száma, 22,8 millióra, előtte havonta átlagosan 2,1 millió volt. Makrogazdasági és költségvetési szempontból is jelentős tételről van szó, hiszen csak a 2018. július 1. és 2020. július 31. közötti időszakban átlagosan havonta 1200 milliárd forintnyi áfáról szóltak a beküldött számlák.

Az online számlázás nemcsak a feketegazdaság elleni küzdelem miatt válik a magyar adózási történelem fontos mérföldkövévé, hanem azért is, mert segít a vállalkozások egyik legbonyolultabb bevallásának az elkészítésében

– mondta Izer Norbert. Felidézte, hogy éppen hétfőn döntött a gazdaságvédelmi operatív törzs a részletszabályokról, így 2021 második félévétől mintegy félmillió vállalkozás részére a NAV elkészíti az áfabevallás tervezetét.

Rovatok