Index Vakbarát Hírportál

Az eurózónában szinte nincs infláció

2020. október 2., péntek 13:37

Szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben csökkentek éves bázison a fogyasztói árak az euróövezetben, az árindex így négy és fél éve a legnagyobb csökkenést mutatta, a maginfláció pedig a valaha regisztrált legkisebb lett – írta az MTI az Eurostat pénteki jelentése alapján.

Az előzetes szeptemberi adatok szerint

 a fogyasztói árindex az euróövezetben 0,3 százalékkal csökkent éves bázison

az augusztusi 0,2 százalékos éves csökkenés után. A piac azonban a fogyasztói áraknak az augusztusival megegyező 0,2 százalékos éves csökkenését várta szeptemberre is. Amennyiben ez a 0,3 százalék marad a végleges adat is, akkor ez lesz a fogyasztói árak legnagyobb mértékű éves bázisú csökkenése az euróövezetben 2016 áprilisa óta.

Az energia-, élelmiszer-, az alkohol- és dohánytermék árak nélkül számolt szeptemberi maginflációja 0,2 százalék lett. Augusztusban még 0,4 százalék volt a fogyasztói árindex éves emelkedése. A piac 0,5 százalékos maginflációt várt szeptemberre.

Az előzetes adatok alapján várhatóan 0,2 százalékos szeptemberi maginfláció a valaha kialakult legalacsonyabb az euróövezetben.

Elsősorban az élelmiszerek, alkohol és dohánytermékek, valamint a szolgáltatások fogyasztói árai húzták felfelé a szeptemberi indexet, itt mértek 1,8 százalékos, illetve 0,5 százalékos drágulást 2019 szeptemberéhez képest a statisztikusok. Augusztusban az élelmiszerek 1,7, a szolgáltatások 0,7 százalékkal kerültek többe, mint tavaly ilyenkor.

Az iparcikkek ára szeptemberben 0,3 százalékkal csökkent éves bázison az augusztusi 0,1 százalékos csökkenés után, az energiaárak pedig szeptemberben 8,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban, míg augusztusban 7,8 százalék volt az elmaradás.

Energiaárak nélkül az éves fogyasztói árindex 0,6 százalékkal emelkedett szeptemberben az augusztusi 0,7 százalékos emelkedés után.

Szeptemberben az előző havihoz képest az energiaárak 0,4 százalékkal csökkentek, a szolgáltatások ára pedig 1,2 százalékkal csökkent. A nem energiaipari termékek ára 2,8 százalékkal emelkedett, az élelmiszerek és élvezeti cikkek ára 0,1 százalékkal csökkent.

Rovatok