Index Vakbarát Hírportál

Öt év alatt megduplázódott az ökológiai gazdálkodások területe

2020. október 5., hétfő 23:27 | aznap frissítve

Tavaly 303 ezer hektárra emelkedett az ökológiai gazdálkodásba bevont területek nagysága Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben megduplázódott a hazai ökoterületek mérete – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Ökológia Mezőgazdasági Kutatóintézet által szervezett online konferencián.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár korábban kiemelte, hogy a vidékfejlesztési program által biztosított csaknem 100 milliárd forintos keret jelentősen hozzájárult a növekedéshez. Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy az új, európai Közös Agrárpolitika kialakítása és a magyar stratégiai tervezés folyamatban van.

Számítanak az ökológiai ágazat szereplőinek szakmai javaslataira, hogy 2023-tól a közös célokat legjobban szolgáló támogatási struktúra valósulhasson meg.

Az új, közös agrárpolitikára vonatkozó program elindulása előtti úgynevezett átmeneti időszakban a minisztérium egy évvel meghosszabbítja az ökológiai gazdaságok 2020-ban lejáró támogatásait. Az érintett gazdálkodóknak nyilatkozni kell majd meghosszabbítási szándékukról, amelynél kiemelten fontos lesz a földhasználati jogosultság igazolása is – tette hozzá.

Az uniós Ökogazdálkodási Cselekvési Terv november 27-ig nyilvános konzultáció keretében mindenki számára véleményezhető.

(Borítókép: Öntözött bio borsóültetvény Látóképen. Fotó: Oláh Tibor / MTI)

Rovatok