Index Vakbarát Hírportál

Több mint kétszázmilliárdos nyereséget hozott össze fél év alatt a jegybank

2020. október 6., kedd 19:46

A jegybank 217,2 milliárd forint nyereséggel zárta az első fél évet – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján. Az eredmény alakulása elsősorban a devizaárfolyam-változásból származó nyereség emelkedésének tudható be, ami a korábbinál gyengébb forintárfolyammal és a – részben az állam koronavírus-járvány elleni védekezési kiadásaihoz kapcsolódóan – megemelkedett devizakonverziókkal áll összefüggésben. A devizaárfolyam változásából származó nyereség 206,6 milliárd forint volt, ez egy éve még 38,8 milliárdot tett ki.

Az MNB számviteli mérlegfőösszege a fél év végén 15 171,9 milliárd forintot ért el, 2824 milliárd forinttal, azaz több mint 20 százalékkal haladta meg a múlt év végit. A számottevő bővülés oka a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítására tett jegybanki lépéssorozat.

A forgalomban lévő készpénzállomány értéke június végén 6825 milliárd forint volt, ez az előző év azonos időszakához képest 12 százalékos növekedést mutat. Az első hat hónapban a készpénzforgalomból 114 darab forinthamisítványt szűrtek ki. Ez a hamisítási adat a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában továbbra is igen kedvezőnek tekinthető. A lefoglalt forinthamisítványok döntő többségét a húszezer forintos bankjegyek adták – olvasható a jegybank gazdálkodásáról szóló jelentésben.

Rovatok