Index Vakbarát Hírportál

Érkeznek a nulla energiaigényű ingatlanok, több építtető aggódik

2020. október 7., szerda 15:52

Már csak néhány hónap van hátra ahhoz, hogy az újonnan épülő házak esetében jelentős változások lépjenek életbe. Ez számos építtetőt elbizonytalanít. Attól tartanak, hogy drasztikusan megemelkedik a építkezés költsége.

A falak hőátbocsátási elvárásai most nem változnak

Egy kormányhatározat értelmében jövő év elejétől módosulnak az új építésű ingatlanokra vonatkozó energiahatékonysági előírások.

Ezek a szabályok most nem változnak, módosításuk már évekkel ezelőtt megtörtént, a teljesítésükhöz hatékony hőszigetelő képességű alapanyagot kell választani, miután a kritériumok elég komolyak.

Ma már azonban akadnak olyan téglák is, amelyek önmagukban is képesek biztosítani az elvárásokat. Ilyen rendszereket használva nincs szükség a falak külső oldalán egy 15-20 centiméteres, jellemzően igen költséges hőszigetelő réteg felhúzására. A házakhoz használni kívánt téglák kiválasztása után pontosan meghatározható, hogy szükség van-e egyáltalán szigetelésre a jogszabályban maghatározott értékek teljesítéséhez. Ezt nem szabad elmulasztani, hiszen előfordulhat, hogy valóban teljesen feleslegesen akarnak szigetelni.

A napelemen kívül is van megújuló energia

A januártól alkalmazandó uniós szabályozás szerint a ház éves energiafelhasználása negyedének megújuló energiaforrásból kell származnia. Általános véleményként terjedt el, hogy ez kizárólag napelem beépítésével érhető el, ugyanakkor ebben az esetben is akad más, akár költséghatékonyabb lehetőség a megoldásra, például a hőszivattyús fűtési rendszer. Ezek a megoldások a levegőben, a földben vagy akár a talajvízben rejlő energiát használják föl, s biztosítják a ház fűtését. Mindezt károsanyag-kibocsátás nélkül teszik, sőt jelentős fűtésienergia-megtakarítást biztosítanak, és nyáron akár a légkondicionáló kiváltására is alkalmasak.

A kerttervezés sem mellékes

Az ingatlan közel nulla energiaigényének elérését árnyékolással is lehet segíteni. A titok a megfelelő kerttelepítésben rejlik. Ehhez a lombhullató fákat a nap, tehát dél–délkeleti irányba, az örökzöldeket pedig északi oldalra kell ültetni. Így állandó hővédelem biztosítható a háznak. A lombhullató fák ugyanis a nyári nagy melegek alkalmával a levélzetüknek köszönhetően árnyékolják az épületet, így védve a túlmelegedéstől. A lehulló leveleknek köszönhetően a téli nap viszont már eléri a házat, a nyílászárókat, így csökkenhet az ingatlanok energiafelhasználása. Az örökzöld fák pedig felfogják a téli, hideg szeleket, ezáltal óvják a házakat a lehűléstől.

(Borítókép: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Rovatok