Index Vakbarát Hírportál

Csökkenhet a minimálbér növekedési üteme

2020. október 7., szerda 08:54

A koronavírus okozta gazdasági nehézségek közepette sok vállalatnak a kereslet visszaesésével és a forgalom csökkenésével kell számolnia, ezért a bizonytalan kilátások miatt fokozott óvatossággal nyúlnak a béremelés eszközéhez. Győrfi Zoltán, a ProfitLine.hu elemzője emlékeztetett rá, hogy  a 2018-ban kötött bérmegállapodás a munkaadók és munkáltatók szervezetei között 2020-ig szólt, így jelenleg nincs kőbe vésett szám a 2021-es minimálbérről és a garantált bérminimum összegéről.

Bár 2021-ben is számíthatunk a minimálbér emelkedésére, ám ez várakozásaim szerint alacsonyabb mértékű lehet az elmúlt években megszokott 8 százalékos tempótól. De arra számítok, hogy a minimálbér az inflációt meghaladóan fog emelkedni, azaz a reálbérnövekedés-szintű lesz.

Az elmúlt években jelentős bérdinamika jellemezte Magyarországot, mind a bruttó, mind a nettó munkabérek komoly emelkedést mutattak, amihez jelentősen hozzájárult a minimálbér számottevő növekedése. 

Ha megnézzük az elmúlt évek hazai alapbérváltozásait, akkor a következő számokat látjuk:

A garantált bérminimum összege pedig éves bontásban a következő volt:

Jól látható az adatokból, hogy az elmúlt két évben egyaránt 8 százalékos növekedés volt mind a minimálbér, mind a garantált bérminimum összegében, de a jelenlegi helyzetben sokkal inkább a meglévő munkaerő megtartása és az elbocsátások elkerülése a cél. Ehhez számos kormányzati ösztönző és válságkezelési mechanizmus is segítséget nyújt. Mindemellett a járványhatás miatt is jó néhány szektorban (például a turizmusban és a vendéglátásban) megszűnt a korábbi  munkaerőhiány miatt kialakult béremelési kényszerhelyzet. 

Ha ránézünk az inflációs folyamatokra, akkor azt látjuk, hogy jelenleg Magyarországon az infláció a 4 százalékos szinthez közelít, és az MNB inflációs prognózisa szerint jövőre várhatóan a 3,4–3,6 százalékos sávban lehet a fogyasztói árindex.

Ha tehát tippelni kellene, hogy mennyi lesz a minimálbér 2021-ben, akkor most azt mondanám, hogy valahol a 166 000–168 000 forintos tartományba várom, de erről még hosszas és parázs viták lesznek, és az utolsó pillanatokban, csak év végén születik meg a végeredmény

– vélekedik a közgazdász, figyelmeztetve, hogy néhány nehéz hónap jön, és nagy csatára kell felkészülni. 

Rovatok