Index Vakbarát Hírportál

A TikToknál vizsgálódik a GVH

2020. október 8., csütörtök 12:56 | aznap frissítve

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a TikTok videómegosztó közösségi oldal üzemeltetőjével szemben a felhasználók hiányos és megkésett tájékoztatása miatt – közölte csütörtökön a versenyhivatal.

A TikTok egy széles körben elérhető videómegosztó közösségi hálózati szolgáltatás, melynek Magyarországon is jelentős számú – gyermekeket is magában foglaló – felhasználói köre van. Azért indítottak vizsgálatot az Egyesült Államokban bejegyzett, kínai tulajdonú szolgáltatóval szemben, mert

a GVH azt valószínűsíti, hogy a vállalkozás nem a jóhiszeműség és tisztesség alapelvének megfelelően elvárható szakmai gondossággal tájékoztatja a fogyasztókat az online platform működésére vonatkozó lényeges információkról.

Közleményében a GVH példaként a szolgáltatás igénybevétele során kezelt adatok körét és azok felhasználását emelte ki.

A hivatal szerint jogsértés gyanúját veti fel az is, hogy a TikTok nem tette magyar nyelven hozzáférhetővé a magyarországi – egyébként magyar nyelvű kereskedelmi kommunikációival megcélzott – fogyasztóknak a platform működésének, valamint a szolgáltatás igénybevételének legfontosabb feltételeire vonatkozó tájékoztatásokat.

A GVH azt valószínűsíti továbbá, hogy a TikTok nem az elvárható szakmai gondossággal jár el annak érdekében, hogy a gyermek- és fiatalkorúak reklámoknak való kitettségét moderálja a szolgáltatás igénybevétele során.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette

– írja a versenyhivatal, hozzátéve, hogy az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható – olvasható a közleményben.

Donald Trump egy ideig be is tiltotta

Az Egyesült Államokban egy időre be is tiltották a TikTokot, amit az amerikai hatóságok azzal indokoltak, hogy

a Kínai Kommunista Párt nyilvánvalóvá tette, hogy módjában, illetve szándékában is áll felhasználni az alkalmazást az Egyesült Államok nemzetbiztonságának, külpolitikájának és gazdaságának veszélyeztetésére.

Donald Trump szeptemberben bejelentette, hogy támogatja a kínai tulajdonban lévő TikTok működését az Egyesült Államokban ezután is lehetővé tevő elvi megállapodást, amelyet az Oracle és a Walmart amerikai cég kötött a kínai tulajdonossal, a Bytedance-szel. Ezt követően az amerikai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy szeptember 27-ig felfüggeszti azt a rendeletet, amely megtiltotta az Egyesült Államokban a TikTok letöltését az Apple és a Google felületeiről.

A Wall Street Journal augusztusban pedig arról írt, hogy a TikTok az elmúlt 15 hónapban csendben, de annál kitartóbban gyűjtött adatokat azokról a felhasználókról, akik androidos készüléken használták az alkalmazást, ezzel pedig megszegték a Google felhasználási szabályzatát. 

Rovatok