Index Vakbarát Hírportál

MNB: sem az iparcikkek, sem a dohány ára nem változott szeptemberben

2020. október 8., csütörtök 15:45

Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,5 százalékos értéket mutatott szeptemberben – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett elemzésben. Az előző hónaphoz képest az infláció 0,5, míg a maginfláció 0,7 százalékponttal mérséklődött.

Az iparcikkek éves inflációja nem változott szeptemberben, a termékkörön belül mind a tartós, mind a nem tartós iparcikkek árindexe az előző havi szint közelében alakult – áll az MNB elemzésében. A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal zsugorodtak. A negatív havi árdinamikát a mobiltelefon, az internet, illetve a belföldi üdülési szolgáltatások árainak csökkenése okozta. Az élelmiszerek inflációja mérséklődött augusztushoz képest. A termékkörön belül a feldolgozatlan élelmiszerek árindexe több termék együttes árcsökkenése miatt mérséklődött. A feldolgozott élelmiszerek inflációjának apadása elsősorban a tej árához kapcsolódott.

A szabályozott termékek árai augusztushoz képest 0,6 százalékkal csökkentek, ennek oka, hogy  valamennyi évfolyamra kiterjesztették az ingyenes tankönyveket. Az üzemanyagárak éves indexe enyhén emelkedett augusztushoz viszonyítva. A dohány ára az előző hónaphoz képest nem változott.

Rovatok