Index Vakbarát Hírportál

OPEC: emelkedni fog a világ olajkereslete

2020. október 8., csütörtök 20:18

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) előrejelzése szerint emelkedni fog a világ olajkereslete a következő húsz évben, a tetőzés valamikor a 2030-as évek végére várható, aztán lassan elindulhat a csökkenés. Ugyanakkor az olajkartellel ellentétben egyre több szervezet és intézet arra számít, hogy a koronavírus-járvánnyal fordulóponthoz ért, és csökkenésnek indul a globális olajkereslet – írta az MTI.


   
Az olajkartell arra számít, hogy a következő 25 évben napi csaknem 10 millió hordóval emelkedik a nyersolaj iránti globális kereslet, amely tavaly napi 99,7 millió hordó volt. Az idén várható napi 90,7 millió hordóról 2030-ra napi 107,2 millió hordóra emelkedhet a kereslet, 2040-ben pedig napi 109,3 millió hordót tehet ki. A 2030-ra vonatkozó előrejelzés a tavalyi éves jelentésben szereplő adatnál 1,1 millió hordóval, a 2007-eshez képest pedig több mint 10 millió hordóval kevesebb. 

Az OPEC mostani előrejelzése azon az előfeltételezésen alapul, hogy az új koronavírus által okozott világjárvány lecsengése után az élet visszatér a normális mederbe és elindul a gazdasági növekedés, így megugrik a kereslet a nyersolaj iránt. Vannak viszont olyan elemzők, akik szerint félő: az üzemanyag iránti kereslet emelkedését visszafogják olyan tényezők, hogy a járvány után is széles körben fennmaradhat az otthoni munkavégzés, növekszik a hatékonyság és egyre inkább teret hódítanak az elektromos autók.

Rovatok