Index Vakbarát Hírportál

Jövőre jön a napelem-támogatás

2020. október 9., péntek 19:28

Várhatóan 2021 júliusától lesz elérhető az a vissza nem térítendő támogatás, amely a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez ad segítséget – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium a honlapján. A családok energiafüggetlenségét erősítő, rezsiterheit tartósan mérséklő programon már elkezdett dolgozni a tárca. 

A 2020 elején elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv 2030-ig legalább 6 ezer MW napenergia-termelő kapacitás üzembe állítását ösztönzi, a nagyerőművek mellett az egyéni fogyasztókra is számítva. Az Új Nemzeti Energiastratégiában rögzített törekvés, hogy a következő évtized elejére legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű, háztetőre szerelt napelemmel.

A vissza nem térítendő támogatást várhatóan a kevésbé fejlett régiókban élő, nagycsaládos háztartások kaphatják meg. A jogosultak pontos köréről, a támogatási intenzitás mértékéről és a támogatható rendszerek felső teljesítményhatáráról a következő hónapokban születhet döntés. A terveket az Európai Bizottsággal is egyeztetni kell majd, a teljes feltételrendszer kialakítása és véglegesítése így 2021 első felében várható.

Rovatok