Index Vakbarát Hírportál

Budapest szinte teljes területén elérhetővé válik az 5G

2020. október 14., szerda 12:59 | aznap frissítve

Budapesten és környékén közel 200 bázisállomáson kapcsolja fel a Vodafone Magyarország az 5G-t, így a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik a szolgáltatás – olvasható a távközlési vállalat közleményében. A cég 40 MHz-et biztosít a BME-n épülő kísérleti 5G-hálózat létrehozásához saját frekvenciakészletéből.

A Vodafone Magyarország a kezdetek óta élenjár az új generációs mobilhálózat, az 5G fejlesztésében: a vállalat a hazai mobilszolgáltatók közül elsőként indította el 2019-ben élő, mindenki számára elérhető kültéri kereskedelmi 5G-szolgáltatását Budapest belvárosában a 2016-ban vásárolt 3500 MHz-es frekvenciakészletének köszönhetően – áll a közleményben.

Mérföldkő

Mint írják, 2020 áprilisában a Vodafone Magyarország további frekvenciákat szerzett 5G mobilszolgáltatásai számára az NMHH által lebonyolított frekvenciaaukción, ezzel pedig megkezdődhetett a szolgáltató 5G-hálózatának szigetszerű kiépítése. A Vodafone most bejelentette 5G-fejlesztéseinek legújabb mérföldkövét: a következő hetekben közel 200 bázisállomáson kapcsolja fel az 5G-t, melynek eredményeképp a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik az 5G-szolgáltatás az ügyfelek számára.

Az érintett bázisállomások felépítése, illetve hardveres fejlesztése már szinte teljes egészében befejeződött, a következő hetekben, a szoftveres tesztelések után elindítjuk a szolgáltatást, melynek köszönhetően több százezren tapasztalhatják majd meg az új generációs mobilhálózat elképesztő képességeit, ezzel pedig egy újabb jelentős lépést teszünk annak érdekében, hogy Magyarország a digitális Európa élvonalába tartozzon

– mondta el dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Igazgatóságának alelnöke.

Kitért arra is, hogy a Vodafone Magyarország saját frekvenciakészletéből 40 MHz-et bocsát a BME részére a 3500 MHz-es sávban. A frekvencia alkalmas lesz a BME teljes területén az egyetem beltéri kísérleti 5G-hálózatának működtetéséhez, továbbá az ennek keretében létrejövő nyitott innovációs környezet és 5G Laboratórium létrehozásához.

Kedvező feltételek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábban azt írta, hogy Magyarország kedvező hálózati adottságokkal rendelkezik az új mobiltechnológiák bevezetéséhez, a hazai 4G-lefedettség a világon a legjobb tízbe tartozik. A javában zajló újabb fejlesztések eredményeként az idei év végéig minden hazai szolgáltatónál elérhetővé válik az 5G. A használatára alkalmas mobiltelefonok is folyamatosan jelennek meg a piacon. 

A magyarországi 5G koalíció alapító nyilatkozatát még 2017-ben írták alá a 46 kormányzati és piaci szereplő, szakmai szervezet, ipari érdekképviselet és egyetem technológiai összefogásával. 

(Borítókép: Egy összetett 5G mobilszolgáltatásra alkalmas antennarendszer a Terézvárosban.

MTVA/Bizományosi: Róka László)

Rovatok