Index Vakbarát Hírportál

Kevesebbet szemetelünk, de azért van baj

2020. október 14., szerda 11:53 | aznap frissítve

Csökkent az egy főre jutó hulladék mennyisége Magyarországon – ezt az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára mondta a köztévében szerdán. Azt azonban hozzátette, hogy az illegális szemét továbbra is gondot okoz.

November 21–29. között tizenkettedik alkalommal rendezi meg az Európai Bizottság szakmai szervezete az európai hulladékcsökkentési hetet, amely nemcsak a hulladék csökkentésére, hanem az újrafelhasználásra és az újrafeldolgozásra is felhívja a figyelmet.

Az illegálisan kihelyezett hulladék sokszor háztartási tárgyakból vagy építési törmelékből áll, ezeket újra lehetne hasznosítani, ezért is van helye az ilyen kampánynak, mint a hulladékcsökkentési hét

– mondta el Boros Anita államtitkár.

A magyarok egyre környezettudatosabbak, amit a kutatások is alátámasztanak: az Európai Unió év eleji felmérése szerint a magyarok több mint 95 százalékának fontos a környezet védelme, és ebben kimagasló szerepet játszik a hulladékgazdálkodás, az illegális hulladék felszámolása és a hulladék értékként való kezelése.

Világít az ország

Az Index nemrég írt róla, hogy már interaktív hőtérkép mutatja szemléletesen az illegális hazai szemétdombokat, amelyek mind eltakarításra várnak. A szeméthőtérképen ráadásul nem csupán lokációra, hanem például hulladéktípusra is lehet keresni. 

Rovatok