Index Vakbarát Hírportál

Új országok kerültek az EU adós-feketelistájára

2020. október 15., csütörtök 18:29

Módosították az Európai Unióval adózási kérdésekben nem együttműködő államok listáját, amelyre olyan államok kerülnek fel, melyek nem felelnek meg az Európai Tanács által kialakított kritériumrendszernek, vagyis elmaradnak az adóelkerülés elleni minimum elvárásoktól, például transzparencia vagy adóügyi információcsere terén.

Lekerült a listáról a Kajmán-szigetek és Omán, viszont a két ország helyére lépett a listán Anguilla és Barbados. Mindkettővel szemben az a vád, hogy nem teljesítik megfelelően az átláthatóságra és az adóügyi információcserére vonatkozó nemzetközi sztenderdeket.

Omán szintén megfelelt a feltételeknek, miután ratifikálta az OECD multilaterális egyezményét a kölcsönös adóügyi segítségnyújtásról, és törvénybe iktatta az automatikus információcserére vonatkozó jogszabályait.   

A módosítások után jelenleg tizenkét állam szerepel a feketelistán: Amerikai Szamoa, az Amerikai Virgin-szigetek, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, a Seychelle-szigetek, Szamoa, Trinidad és Tobago, valamint Vanuatu.

A „szürkelista” is módosult

A fentieken túl az Európai Tanács módosította az úgynevezett „szürke lista” országait is azzal, hogy eltávolította Bosznia-Hercegovinát és Mongóliát, miután ezek megkezdték az OECD kölcsönös adóügyi segítségnyújtásra vonatkozó multilaterális egyezményének ratifikálását.

A „szürkelista” országai abban különböznek a feketelistás országoktól, hogy bár adójogrendszereik nem felelnek meg az Európai Tanács által előírt minimum elvárásoknak, a megfelelő vállalásokat a minimum elvárások bevezetésére már megtették

– mondta Reich András, a Deloitte üzletviteli tanácsadó menedzsere.

A testület félévente frissíti a nem együttműködő országok fekete és szürke listáját, amelyek jelentőségét az Unió úgy is növelni igyekszik, hogy ezeket az országokat hátrányosan érintő adóintézkedéseket hoz.

Rovatok