Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is várják a kórházi adósságok mielőbbi kifizetését a beszállítók

2020. október 16., péntek 18:39

Az orvostechnikai szektor kész konstruktívan együttműködni a kormányzattal a koronavírus elleni küzdelemben, a piaci szereplők működését azonban több tényező, közte a kórházi adósság és a segédeszközök ellátási láncának forráshiánya nagyban nehezíti – írta a Napi.hu a szektor öt vezető szakmai szervezetének közös közleménye alapján.

Az érdekképviseletek  – Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ), Magyar Diagnosztikum Gyártók és Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete (HIVDA), Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter),  Orvostechnikai Szövetség (OSZ) –  ezért javaslatcsomagot állítottak össze az egészségügy megerősítése érdekében Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter részére. 

A siker záloga a partnerség – hangsúlyozzák a szervezetek, amelyek egyebek között azt  javasolják a kormány számára, hogy  a kórházi közbeszerzésekben inkább értékalapú, a diagnosztikai-terápiás hatékonyságot előtérbe helyező megközelítést alkalmazzanak a legalacsonyabb ár szempontjának érvényesítése helyett. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az orvostechnikai beszállítók működését nagyban megnehezíti, hogy a jelenlegi válsághelyzetben a kifizetetlen kórházi tartozások okozta finanszírozási kihívásokkal is meg kell küzdeniük. A biztonságos egészségügyi ellátás pénzügyileg stabil intézményrendszert feltételez.

A beszállítók által a kórházak részére már hónapokkal korábban kifogástalanul teljesített szállítások ellenértékét mielőbb rendezni szükséges.

A gyártók és forgalmazók szerint az ellátási zavarok megelőzése érdekében végre rendezni kellene a betegek által otthonukban használható gyógyászati segédeszközök több mint egy évtizede változatlan hatósági árait is. Egyre több segédeszköz-szaküzlet számára tűnik már megoldhatatlannak a szakképzett egészségügyi dolgozók megtartása.

A döntően exportra termelő magyar orvostechnikai ipar versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy miként tud felkészülni az Európai Unió jövőre életbe lépő orvostechnikai rendeletének (MDR) szigorított szabályaira. A szektor testre szabott képzési és támogatási programok, továbbá a külpiaci sikereket elősegítő nemzeti szabályozás kidolgozását várja a kormányzattól – hangsúlyozták az érdekképviseletek. 

Szorgalmazták azt is, hogy az egészségipari innováció felpörgetése érdekében a kormány ösztönözze az új egészségügyi technológiák itthoni alkalmazásának felgyorsítását.

Emellett szükségesnek látják, hogy a kormányzat Egészségipari Stratégiájával összhangban az állami egészségügyi adatvagyon kutatási-fejlesztési célú hasznosítását biztosító, átlátható jogi környezetet alakítson ki. Ezen túlmenően szakmai konzultációs fórum létrehozását kezdeményezik a kormányzat és az iparág közös ügyeinek megvitatására.

Az öt aláíró szervezet együttesen 269 gazdasági szereplőt, a kapcsolt vállalkozásokkal és a beszállító partnerekkel együtt ennek többszörösét képviseli.

Rovatok