Index Vakbarát Hírportál

Több nyúlhúst eszünk, de messze járunk Svájctól

2020. október 18., vasárnap 14:19

Megduplázódott a hazai nyúlhúsfogyasztás, ami fejenként évente mintegy 30 dekagrammra tehető – mondta az agrárminiszter a debreceni nyúlfesztiválon. Nagy István hangsúlyozta: az itthon méltatlanul elfeledett nyúlhús az egyik legegészségesebb táplálék, a legmagasabb a fehérjetartalma, és a legalacsonyabb a koleszterin-, illetve a zsírszintje – tudósított az MTI. A tárcavezető jelezte: jelenleg is nyitott egy 50 milliárd forintos, állattelepek korszerűsítését szolgáló pályázat, amelyre nyúltelepi beruházásokat is várnak.

Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke arról beszélt, hogy évente 580-600 tonna friss, csomagolt terméket értékesít az ágazat a hazai áruházláncokon keresztül, szeretnék ezt a mennyiséget 5-10 százalékkal növelni.

Magyarország Európa legnagyobb nyúlhúsexportőre: a termelés 97 százalékát, mintegy 4,5 millió nyulat, több mint tízezer tonna nyúlhúst szállít elsősorban Svájcba, Németországba, a Benelux-államokba, Olaszországba, valamint a Távol-Keletre.  

Rovatok