Index Vakbarát Hírportál

2,5 millió nyugdíjast károsít meg a kormány a NYUSZET szerint

2020. október 26., hétfő 09:32

Jelentősen megkárosítja az Orbán- kormány a nyugdíjasokat – két és fél millió embert – azzal, hogy mindössze 1,2 százalékos nyugdíjkiegészítést hagyott jóvá novemberre. Ez a mérték ugyanis nem követi az inflációt, és meg sem közelíti az élelmiszerárak emelkedését – írja Juhász László, a Nyugdíjas Szakszervezetek Egyeztető Tanácsá (NYUSZET) elnöke a hétfői közleményében.

A szervezet a novemberi 1,2 százalékos nyugdíjkiegészítési mértéket elfogadhatatlanul alacsonynak és indokolatlannak tartja. A számok alapján legalább 1,5 százalék kiegészítés járna – szögezi le az elnök.

Túl magas az infláció

Az év első hét hónapjában ugyanis az év eleji nyugdíjemelést jelentősen meghaladó infláció volt: júliusban és augusztusban is elérte az előző 12 havi mértéket, a 4,3 százalékot. Az év elején 2,8 százalékkal emelték a nyugdíjakat, most pedig 1,2 százalékos kiegészítést tervez az Orbán-kormány, vagyis egyszerűen nem jön ki a matek, hiányzik 0,3 százalék – magyarázza Juhász László.

De nemcsak a kormányzati matekkal, hanem az idevonatkozó törvény ismeretével és annak betartásával is gond van – írja az elnök. A törvény szerint ugyanis az emelés mértékének meghatározásánál az első 8 hónap adataira alapozott várható éves indexet kell alapul venni. Ilyen adatot a KSH azonban szeptemberben nem hozott nyilvánosságra, októberben viszont váratlanul közzétette az első háromnegyed év nyugdíjas árindexét is, ami 4 százalék volt. Az első 8 havi érték közel lehetett a 4,3 százalékhoz, s ez alapján kellett volna az emelést meghatározni. Hogy ez nem történt meg, nemcsak az elmúlt tíz év gyakorlatával ellenkezik, hanem még tisztességtelen is – hívja fel a figyelmet Juhász László. Az érintett korosztály ugyanis járvány idején a 13. havi nyugdíj majdani bevezetési ígéreten kívül semmi mást nem kapott a kormánytól.

A NYUSZET éppen ezért nemcsak a hiányzó 0,3 százalékot követeli, hanem azt is, hogy a novemberi korrekció a kisnyugdíjasoknak se legyen 50 ezer forintnál kevesebb. Ez a néhány tízezer forint ugyanis túlzás nélkül a túlélést jelentheti kisnyugdíjból tengődő tízezreknek – olvasható a közleményben.

Rovatok