Index Vakbarát Hírportál

Tetőtérben landolhatnak a legújabb támogatások

2020. október 28., szerda 17:45

A most bejelentett intézkedések középpontjában a családi házak többgenerációs bővítése áll. Ezt tartalmazza a money.hu elemzése, amely szerint így a lakáspiacon eddig marginális szerepet játszó területet kerül be az állami lakásprogramba. A legújabb kormányzati terv szerint ugyanis a tetőtér-beépítéssel készült új lakások kapnának állami támogatást. 

A gyermekes családok a CSOK teljes összegét erre a célra fordíthatják, ami lakásonként maximum 10 millió forintot jelent.

A KSH adatai szerint 2005 és 2015 között a lakás- és családiház-átalakítások elenyésző, kevesebb mint 1 százalékát adták a tetőtér-beépítések, és jellemzően családi házaknál fordultak elő. 

A tetőtéri lakások piacán vannak lehetőségek, ugyanis a legfelkapottabb településeken az utóbbi években jelentősen csökkent a társasház-építésre, lakás- és családiház-építésre alkalmas telkek száma. A kihasználatlan, illetve felújításra szoruló tetőterekben még van lehetőség újabb lakások kialakítására, az új programmal ez a szegmens kaphat lendületet.

– fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az eladásra kínált telkek átlagos négyzetméterára az elmúlt 5 évben a fővárosban több mint duplájára emelkedett, a megyeszékhelyeken is 40 százalékos drágulás történt. 

A beépíthető tetőtérrel rendelkező fővárosi családi, valamint iker- és sorházak esetében az átlagos négyzetméterár 580 ezer forintot tett ki a kínálati piacon.

Egy lakáskorszerűsítés, -bővítés, ezen belül, akár egy tetőtér-beépítés jelentős kiadással járhat, de a bankok palettáján régóta elérhetőek a szóban forgó lakásberuházásokhoz felvehető lakáshitelek. A money.hu hitelkalkulátora szerint a bővítésre felvehető 5 és 10 millió forintos, végig fix törlesztőrészletű 20 éves futamidejű lakáscélú hitelek közül a legkedvezőbbek havi részlete

Amennyiben életbe lép a most bejelentett tetőtér-építési támogatásra vonatkozó program, akkor az érintettek még ennél is kisebb ráfordítással tudják megvalósítani a tetőterek beépítését.

Idén októberben nem ez az első bejelentés, ami használt ingatlanokra vonatkozik. Várhatóan januártól ugyanis az állam 50 százalékos, maximum 3 millió forintos támogatást ad a gyermekes családok lakásfelújítási kiadásaira.

Rovatok