Index Vakbarát Hírportál

Céges autó és home office a milliós fizetések mellett

2020. október 29., csütörtök 14:16 | három éve frissítve

Csaknem ezer IT-szakembert kérdezett meg felmérésében a No Fluff Jobs állásportál. A legtöbben a fővárosban dolgoznak ilyen munkakörben. A fizetések kifejezetten jók, a megkérdezett senior szintű munkavállalók csaknem fele nettó 600 és 900 ezer forint között visz haza. Elvárás az ingyenkávé, magasabb szinten a céges autó és privát egészségbiztosítás.

A felmérés szerint a a hazai IT-szféra Budapesten centralizálódik: a megkérdezett informatikusok közel 81 százaléka dolgozik a fővárosban. A fennmaradó 19 százalék jelentős része Szegedre, Debrecenbe, Miskolcra és Székesfehérvárra összpontosul. A legtöbb megkérdezett munkavállaló alkalmazotti státuszban van, 10 százalékra tehető azok száma, akik vállalkozókként tevékenykednek, és 1 százalékra tehető azoknak az aránya, akik projektalapú foglalkoztatásban állnak. A válaszadók többsége 15-15 százalékban úgynevezett full-stack fejlesztéssel, valamint backenddel foglalkozik.

Az informatikusszakma régóta az egyik legjövedelmezőbb hivatásként van számontartva, amit a kutatás eredményei is alátámasztanak.

A szenior tudású IT-specialisták 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy keresetük a nettó 600 és 899 ezres fizetési sávban mozog. 20 százalékuk 900 ezer és 1,2 millió forint közötti összeget vihet haza havonta, 9 százalékuk havi fizetése pedig az 1,2 milliót is meghaladja. A mediorok 66 százaléka, míg a juniorok 55 százaléka nettó 300 és 599 ezer forint között keres, utóbbi csoport 44 százaléka 100 és 299 ezer forint között jelölte meg a fizetését.

A felmérés kitér arra is, hogy a pénz még eme magas bérek világában sem minden. Az IT-szektor cégei által kínált előnyök között leggyakrabban a rugalmas munkaidő, a home office lehetősége és a modern irodai környezet szerepel.

A home office a koronavírus-járvány kitörése előtt is kiemelt igény volt a munkavállalók részéről, de 2020-ban ez még inkább felértékelődött.

Az informatikusok munkahelyükkel szemben támasztott igényei eltérőek attól függően, hogy az alkalmazott hol tart a a karrierútján. Míg a pályakezdők számára fontos tényező a képzések lehetősége, a pihenőszoba megléte, az ingyenkávé és -üdítő, addig a medior és senior szakemberek számára a rugalmas munkaidő, a lapos szervezeti hierarchia, a magán-egészségbiztosítás, a céges autó és parkolási támogatás válik egyre inkább meghatározóvá.

Hiány van

Három és fél millió betöltetlen állás lesz a kiberbiztonsági ágazatban 2021-re – áll a PwC Digital Trust Insights sorozat legfrissebb elemzésében. Sok olyan cégvezető van, aki abban sem biztos, hogy a megfelelő módon védekezik a cége az ilyesfajta támadások ellen.

Rovatok