Index Vakbarát Hírportál

Tízszeresére emelt bírsággal vennék rá a kereskedőket a maszkszigor betartatására

2020. október 30., péntek 08:32

Elsősorban a kereskedőktől és a vendéglátóhelyek üzemeltetőitől várja a kormány a hétfőtől hatályos maszkszigorítások betartatását. Együttműködésüket a korábbi tízszeresére emelt bírsággal igyekszik biztosítani kormány a várható ügyfél-konfliktusok ellenére is – derül ki azt Mfor.hu cikkéből.

Mint írták, novembertől az üzletek látogatói számára is kötelező lesz a maszkviselés, és aki ezt figyelmen kívül hagyja, azt első körben fel kell szólítani a maszkviselésre, második körben pedig, ha ennek sem tesz eleget, ki kell vezetni az üzletből. Az olyan üzletben, amelyben kiegészítő tevékenységként vendéglátó tevékenységet is folytatnak, az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni.

A Magyar Közlönyben tegnap este megjelent rendeletmódosítás elsősorban az üzletekre és vendéglátóhelyekre vonatkozó bírságtételek emelését részletezi, az egyéni védőeszközök használatát mellőző látogatókra nem tér ki. A jogszabály szerint ha a kereskedelmi hatóság tudomására jutott, akár a rendőrségtől is, hogy az érintett üzletben, vendéglátóhelyen megszegték a maszkviselési szabályokat, akkor első körben figyelmeztetést alkalmaz,

másodjára azonban már 100 ezer és 1 millió forint közötti bírságot szabhatnak ki. 

Az előírás harmadik alkalommal történő megszegése esetén az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja a hatóság, továbbá a kötelezettség negyedik alkalommal történő megszegésétől kezdve az üzletet, illetve a helyiséget legalább a kötelezettségszegések alkalmainak számával megegyező számú napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

Ráadásul azonos napon több alkalommal is ellenőrizhetik az adott helyet, és akár többször is kiszabhatják a fenti szankciókat, akár a bírságtételeket is. 

Annyi egérutat hagyott a rendelet az érintett boltoknak és vendéglátóhelyeknek, sportlétesítmények vendéglátó egységeinek, hogy

ha bizonyítani tudják, hogy próbálták rábírni a maszkviselésre a szabályszegő ügyfelet, vagy megtagadták a kiszolgálását, illetve próbálták az üzlet elhagyására rábírni, akkor nem szabható ki a bírság.

Rovatok